Te hoge werkdruk, weinig tijd voor eigenlijk alles, de – soms dramatische – personeelstekorten, te weinig of geen ondersteuning, onvoldoende toekomen aan de strategische vragen, onvoldoende erkenning en waardering voor de complexiteit van de functie, ook in het salaris, en nu ook nog de extra druk door de coronacrisis. Dit is hoe veel schoolleiders op één of meerdere punten hun vak ervaren op dit moment. De schoolleider heeft het zwaar. De frustratie zit hoog, de boosheid loopt op. Dat raakt me.

‘Het is het mooiste vak van de wereld’, wordt me vaak verzekerd door diezelfde schoolleiders. De veelzijdigheid van de functie, de dagelijkse dynamiek, een team laten groeien, kinderen laten opbloeien, de zo gedroomde transitie realiseren, de mooiste school van de wereld neerzetten. De bevlogenheid en de gedrevenheid van de schoolleider; dat raakt me.

Voor mij kwamen beide beelden treffend samen in het project cross mentoring, waarin een CEO uit het bedrijfsleven tijdelijk een duo vormt met een schoolleider. Het kwam samen in de trots op het gezicht van de schoolleider en de bewondering in de ogen van de CEO. Het cross mentoring-project is bedoeld om met en van elkaar te leren. Dertien duo’s deden hieraan de afgelopen tijd mee. De schoolleider bezocht de CEO op kantoor, de CEO ging naar de schoolleider op school. En door corona waren er ook de nodige digitale contactmomenten. Grenzen vielen weg. Verschillende werelden kwamen bij elkaar. Er waren ook veel overeenkomsten; leiderschap verbindt en leiders spreken dezelfde taal. Samen creëerden de schoolleider en de CEO een nieuwe horizon. Beiden herijkten hun eigen leiderschap.

Die trots en bewondering, dat raakt me. Ik hoop dit gevoel nog vaak te krijgen in het vervolg van het project. Want er liggen nieuwe plannen. We willen nog veel meer schoolleiders en CEO’s deze unieke kans bieden. Doe je mee? _

Ingrid Doornbos is vicevoorzitter van de AVS (Twitter: @IDDoornbos).

28 november 2020

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.