Meer impact maken

Schoolleiders zijn het over één ding roerend eens: zij hebben het mooiste vak ter wereld. En dat zouden veel meer mensen moeten weten. Daar zijn we het bij AVS uiteraard hélémaal mee eens. Nergens maak je zo veel impact als op school en dat mag iedereen weten. Daarom gaan we de komende tijd keihard aan de slag om het imago van het vak op te poetsen, want met een schoolleiderstekort van bijna veertien procent (!) hebben we veel, heel veel nieuwe schooldirecteuren nodig. Dit is één van de doelstellingen van AVS voor de komende jaren. Wil je weten wat we nog meer van plan zijn. Hier lees je hoe we de positie van schoolleiders verder willen verstevigen.

Wat doet AVS?

Wist je trouwens dat AVS de enige Academie en Vakvereniging voor Schoolleiders is in Nederland? Je hebt wel andere onderwijsvakbonden, maar die richten zich vooral op leraren en ander onderwijzend personeel. Wij zijn er voor jou alleen. Maar… Je bent niet alleen bij AVS.

Wij hebben zo’n 3500 leden, die met name werkzaam zijn in het basisonderwijs als (adjunct-)directeuren, locatieleiders, middenmanagers, bovenschoolsmanagers of bestuurders. Ook aanstaande schoolleiders, zij-instromers of directeuren die met pensioen zijn (en aangehaakt willen blijven bij het onderwijs!), zijn van harte welkom bij AVS.

AVS staat vooral bekend als vakbond. Maar we zijn meer dan dat. Wij ondersteunen onze leden met praktisch advies voor zo’n beetje álles waartegen zij in de schoolpraktijk aanlopen, we staan ze bij met rechtshulp van onze juridische dienst en streven naar goede arbeidsvoorwaarden plus een puik salaris. AVS helpt schoolleiders nóg beter te worden in hun vak met opleidingen, die speciaal voor hen zijn ontwikkeld. Dat doen we we al en dat gaan we de komende jaren uitbouwen. Onze doel is om een expertisecentrum te worden waar je hulp krijgt bij al je vragen en waar je goed zit voor je persoonlijke en professionele groei.

AVS is ook de plek waar je je collega’s ontmoet. In netwerken kun je sparren met andere directeuren buiten je eigen organisatie over belangrijke onderwijskwesties of goed leiderschap. Zo help je elkaar verder. AVS verbindt en inspireert, ook tijdens onze studiereizen en het jaarlijkse AVS Schoolleiderscongres. We vertolken de stem van schoolleiders in de politiek en het onderwijsveld. Kortom, AVS zet schoolleiders in positie. Elke dag weer. En dat het liefst samen met jou. Ben je nog geen lid? Sluit je dan vandaag nog aan.

Visie

Sterke schooldirecteuren zorgen voor sterke scholen, waar kinderen goed worden voorbereid op de toekomst. Wij versterken de positie van schooldirecteuren wat betreft de inhoud van het vak en de voorwaarden waaronder dat wordt uitgeoefend. Als collectieve belangenbehartiger neemt AVS het voortouw in de bepaling van de randvoorwaarden voor het succesvol leiden van een school en ontwikkelt zij methoden om de individuele uitoefening van het vak te optimaliseren.

Missie

AVS wil haar impact merkbaar en meetbaar vergroten. Over vijf jaar wordt onze visie op goed schoolleiderschap in het funderend onderwijs gedragen, is het tekort aan schooldirecteuren in het basisonderwijs gehalveerd en is minimaal de helft van werkzame schooldirecteuren in het funderend onderwijs betrokken bij AVS.

Kernwaarden

 • Inspirerend
  AVS is op basis van haar kennis en expertise een positief ingestelde wegwijzer voor alle schoolleiders in Nederland.
 • Zelfbewust
  AVS weet waarvoor zij staat, is daarin resultaatgericht en toont eigenaarschap.
 • Professioneel
  AVS gedraagt zich klantgericht, deskundig en betrouwbaar.
 • Betekenisvol
  AVS is een invloedrijke vereniging, met collectieve en individuele impact.

Geschiedenis

Wat in 1995 als rebelse club begon, is uitgegroeid tot een volwaardige academie en vakvereniging voor schoolleiders. AVS telt nu zo’n 4000 leden en speelt een belangrijke rol in het onderwijs. Dagelijks ervaren we bij AVS met hoeveel bezieling al die directeuren hun werk doen. Een flink aantal daarvan zet zich met evenveel passie in voor AVS. Kijk maar naar deze video die gemaakt is ter ere van ons 25-jarig bestaan!