Je horizon verbreden, inspiratie opdoen over de grens, ideeën uitwisselen met schoolleiders in binnen- en buitenland. Een studie- en netwerkreis naar het buitenland met de AVS is een unieke, avontuurlijke ervaring!
Tijdens de reizen ontstaat er binnen de groep vaak een prikkelende sfeer, die je de gelegenheid geeft je eigen situatie te relativeren. Je kunt even afstand nemen van je eigen schoolorganisatie en je laten onderdompelen in een andere cultuur. Hoe zit het schoolsysteem van collega’s in het buitenland in elkaar? Hoe gaan zij met veranderingen om? Wat zijn de etnografische contexten en de opvoedingsidealen? Een leerrijke en inspirerende ervaring! Al ruim 25 jaar biedt de AVS een reizenprogramma aan specifiek afgestemd op onderwijsprofessionals. Door de grote ervaring en kennis van het onderwijs in het buitenland kan de AVS een gevarieerd aanbod presenteren. Vele collega’s uit po en vo gingen je voor, van besturen, (bovenschools of adjunct-)directeuren en leraren tot intern begeleiders, leerlingbegeleiders, bouwcoördinatoren en andere belangstellenden. De groepen hebben een maximale grootte. Leden hebben het voordeel dat zij met korting kunnen reizen.
Slovenië kent een andere wijze van het benoemen van schoolleiders dan in Nederland. Elke vijf jaar kiest het schoolteam uit eigen gelederen een nieuwe leider. De benoeming wordt vervolgens voorgelegd aan het schoolbestuur, dat meestal het advies opvolgt. Hierdoor ontstaat een harmonieus samenspel tussen onderwijskundig en gedeeld leiderschap. De schoolleider staat dichtbij de dagelijkse praktijk in de klassen.
Samenwerking tussen scholen, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen en de muziekschool: is de competentie van alleen onderwijskundig leider genoeg om dit vorm te geven? De Universiteit van Gent biedt hiervoor nascholing en het Ministerie van Onderwijs en Vorming kent een grote rol toe aan de brede school in het dossier Leerzorg. Prachtige steden!
Meer informatieIn Deense scholen (kindercentra) voor kinderen van 5 tot 15 jaar sluiten onderwijs en vrijetijdsbesteding naadloos op elkaar aan. Leraren zijn samen met social educators verantwoordelijk voor onderwijs en opvoeding. Bezoek aan scholen, de HBOopleiding voor Skole Fritids Ordning (BSO) en excursies. Inclusief onderwijs in een kindvriendelijke en ontspannen sfeer.
Meer informatieNieuwe ontwikkelingen in Fins onderwijs, mediaeducatie en playfull learning environment. Tijdens deze studiereis volgen we twee dagen college hierover aan de Universiteit van Lapland, voor een deel buiten in de besneeuwde bossen. Naast diverse schoolbezoeken staan een bezoek aan studiecentrum Artikum en een avontuurlijke excursie op sneeuwscooters op het programma
Meer informatieNauwelijks speciaal onderwijs en jarenlange ervaring met leerlingen die extra zorg of een bijzondere aanpak nodig hebben. Hoe leveren scholen deze zorg en wat zijn de resultaten? Opvallend: weinig bureaucratie en voldoende (vaak) goed opgeleide specialisten op scholen, en een sturende rol van de schoolleider in samenwerking met ouders. Een levendige stad met enthousiaste bewoners.
Meer informatieEen unieke zoektocht naar de kwaliteit van onderwijs in Zweden, Estland en Finland. We ontdekken overeenkomsten en verschillen met ons onderwijs en zien veel good practice voorbeelden. Op het programma staan schoolbezoeken, presentaties van beleidsmakers en ontmoetingen met schoolleiders. Ook de mogelijkheid om de steden Stockholm, Tallinn en Helsinki te leren kennen via stadstours met gids en culturele excursies
Meer informatieSchots onderwijs heeft een uitstekend autonoom onderwijsconcept, verschillend van andere delen van GrootBrittannië. Met ingang van het vorige schooljaar is er een nieuw – breed gedragen – curriculum gebaseerd op vier pijlers: excellent learners, good citizens, efficient collaborators en good contributors. Ook leren we van het recent ontwikkelde leerlingvolgsysteem, vroegsignalering en het excellentieprogramma. Edinburgh is een boeiende, historische stad.
Meer informatieHoe bereiden de scholen kinderen voor op een modern leven dat zich ook buiten het eiland afspeelt, terwijl traditionele waarden en isolement de basis van het dagelijkse leven vormen? Schoolbezoeken in Reykjavik en in kleine dorpen en excursies mogelijk naar de Blue Lagoon, de Strokkur geysir, de Gullfoss waterval en het nationaal park Thing Vellir.
Meer informatieSinds 1 augustus 2015 is er een nieuw schoolsysteem met belangrijke hervormingen, op gebied van curriculumontwikkeling en personeelsbeleid. We onderzoeken de veranderingen, in Rome en in kleine bergdorpen. Wat kunnen we hiervan leren? Hartelijke ontvangsten op de scholen, ontmoetingen met schoolleiders en lokaal bestuur maken deze reis onvergetelijk. Verblijf in privéhuizen, behalve in Rome.
Meer informatieDe tweejaarlijkse conferentie van de European School Heads Association (ESHA) vindt plaats op 21 – 24 oktober 2020 op Cyprus. In oktober 2020 vindt ook een educatieve reis naar Cyprus plaats waarbij deze conferentie bezocht wordt
Meer informatie![]() Paul van den Heuvel |
![]() Monique Duparant |
Neem contact op met Paul van den Heuvel of Monique Duparant. Bel 030-2361010 of mail naar reizen@avs.nl.
In artikel 6.15a, lid 1, van de opengebroken en verlengde CAO PO 2019-2020 is bepaald dat leraren die lesgebonden en/of behandeltaken verrichten met leerlingen met het uitstroomprofiel vervolgonderwijs in het voortgezet speciaal onderwijs (vso), recht hebben op een arbeidsmarkttoelage. Deze toelage geldt per 1 augustus 2020.
In de praktijk blijkt dat diverse werkgevers een onderscheid tussen leraren in het vso op basis van het uitstroomprofiel van leerlingen onwenselijk vinden. Hiervoor is in genoemd artikel (6.15a, lid 1 van de CAO PO 2019-2020) voorzien.
Afwijken van de toelage zoals beschreven in artikel 6.15a, lid 1, kan alleen in overleg met de vakbonden in het DGO (het decentraal georganiseerd overleg als bedoeld in artikel 38 van de WEC) en zal vooral betrekking hebben op een andere verdeling van het beschikbare budget onder de leraren van het vso. Deze afspraken kunnen gemaakt worden per instelling en hebben minimaal betrekking op de doelgroep, de hoogte van de toelage en de berekeningswijze. Ook wordt afgesproken hoe lang de afspraken gaan gelden, hoe de afspraak zal worden geëvalueerd en wanneer opnieuw overleg plaatsvindt indien aanpassing gewenst is.
Kijk voor meer informatie over het voeren van DGO in Bijlage XIII B van de CAO PO 2019 –2020.
Het overzicht van de AOW-gerechtigde leeftijd ziet er als volgt uit:
U bent geboren: | U krijgt AOW in: | Uw AOW-leeftijd AOW: |
na 31 augustus 1953 en voor 1 september 1954 | 2020 | 66 + 4 maanden |
Na 31 augustus 1954 en voor 1 september 1955 | 2021 | 66 + 4 maanden |
Na 31 augustus 1955 en voor 1 juni 1956 | 2022 | 66 + 7 maanden |
Na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957 | 2023 | 66 + 10 maanden |
Na 28 februari 1957 en voor 1 januari 1958 | 2024 | 67 |
Na 31 december 1957 en voor 1 januari 1958 | 2025 | 67 |
Na 31 december 1958 en voor 1 januari 1960 | 2026 | 67 |
5 jaar van te voren wordt aangegeven wanneer u AOW krijgt.
Op dit moment geldt voor situaties buiten de klas in het schoolgebouw het dringende advies om een mondkapje te dragen. Na inwerkingtreding van de COVID19-wet wordt dit omgezet in een verplichting. Dit geeft scholen, ouders en leerlingen helderheid dat er geen discussie mogelijk is over de plicht tot het dragen van een mondkapje in deze situaties.
De school heeft een zorgplicht om voorzieningen te treffen dat aanwezigen in de school zich aan de Coronaregels kunnen houden.
– Indien een leerling niet aanwezig is op school, ongeacht of dit te maken heeft met het niet willen dragen van een mondneusmasker, gelden de regels zoals deze ook in de normale situatie gelden:
– De school zal eerst het gesprek aangaan met de leerling over het verzuim. Dit kan leiden tot een verzuimmelding.
– De school is in ieder geval verplicht om vanaf 16 uur in vier weken een melding van ongeoorloofd verzuim te doen via het verzuimregister bij de leerplichtambtenaar.
– De leerplichtambtenaar werkt dan volgens de Methodische Aanpak Schoolverzuim en zal een onderzoek instellen.
– In dit geval ligt de keuze om niet op school te komen bij de leerling.
– Als een leerling wel op school verschijnt, maar wil geen mondkapje dragen (en dan niet vanwege medische redenen), dan is het op dat moment aan de school om eerst te bepalen wat er gaat gebeuren.
– De school stelt zelf maatregelen op en gaat zelf over de sancties. Hierbij zorgt de school voor instemming met de (G)MR bij wijziging van het gezondheid- en veiligheidsbeleid.
– De school kan ervoor kiezen om de volgende stappen te volgen:
– In overleg te treden met leerling en ouder
– Een waarschuwing te geven aan de leerling
– De leerling te schorsen
– Indien de leerling na schorsing, alsnog weigert tot het dragen van een mondkapje, volgt er een gesprek met de leerplichtambtenaar
– De casus wordt overgedragen naar de leerplichtambtenaar