Op 21 april organiseren de VO-Raad en de AVS een gratis sessie om meer informatie en uitleg te geven over de Staat van de Schoolleider 2021 samen met CAOP, Schoolleidersregister PO en Schoolleidersregister VO. Op 14 april is de Staat van de Schoolleider samen met de Staat van het Onderwijs gepresenteerd. 

Luc Sluijsmans, rector van De Nieuwe Internationale School Esprit (DENISE), gaat samen met de redactie (bestaande uit schoolleiders in het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs) in gesprek over de staat van het onderwijs en vooral die van de schoolleider.

‘Te vroege selectie, de harde knip tussen de basis- en middelbare school, twee cao’s… er is genoeg aan te merken op het funderend onderwijs in Nederland. Is het huidige systeem nog wel toekomstbestendig en zijn de verschillen tussen po en vo echt zo groot? Twee schoolleiders uit het po en vo onderzoeken dit tijdens een bezoek aan elkaars school en lopen mee in Amsterdam, waar wordt bewezen hoe het anders kan. ‘Voor ons allemaal geldt: zonder goede schoolleider geen goede school.’ Een school waar dat toekomstbeeld realiteit wordt, is De Nieuwe Internationale School Esprit (DENISE) in Amsterdam Nieuw-West. In de woorden van rector Luc Sluijsmans “een gewone, Nederlandse school met een internationaal profiel.” Er is een doorlopende leerlijn voor leerlingen van vier tot en met achttien jaar. “We selecteren pas op hun vijftiende”, vertelt Sluijsmans. “Dan kijken we voor welk diploma de leerling startklaar is.” De leerlingen kunnen vervolgens mavo, havo of Engelstalig vwo volgen.

In een 1,5 meter talkshow gaat Luc Sluijsmans samen met schoolleiders in gesprek over de kern van zijn verhaal, de weg daar naartoe, de uitdagingen, wat andere schoolleiders ervan kunnen leren en wat het de docenten, de leerlingen en hemzelf dit heeft opgeleverd. Kijkers kunnen vragen stellen via de chat of een ander instrument en daarna in break out sessies met de redactieleden in gesprek.

Link