De rol van de gekozen schoolleider

Afbeelding van Siggy Nowak via Pixabay

Slovenië kent een andere wijze van het benoemen van schoolleiders dan in Nederland. Elke vijf jaar kiest het schoolteam uit eigen gelederen een nieuwe leider. De benoeming wordt vervolgens voorgelegd aan het schoolbestuur, dat meestal het advies opvolgt. Hierdoor ontstaat een harmonieus samenspel tussen onderwijskundig en gedeeld leiderschap. De schoolleider staat dichtbij de dagelijkse praktijk in de klassen.

Basisonderwijs in Slovenië bestaat uit 9 leerjaren voor kinderen van 6 tot 15 jaar. Hierdoor is er een ononderbroken leerlijn voor alle leerlingen. De school wordt gezien als een professionele leergemeenschap en staat open voor alle leerlingen, er is dus sprake van 100 procent inclusief onderwijs.
In het curriculum is veel ruimte voor de muzikale ontwikkeling, zang en dans: een schoolorkest of koor biedt kinderen veel mogelijkheden tot artistieke ontplooiing.

We bezoeken scholen in Ljubliana, ontmoeten beleidsmakers en inspecteurs en onderzoeken waarom er gekozen is voor bovenstaande educatieve uitgangspunten. Zijn er voordelen, en zo ja, wat kunnen wij daar voor de Nederlandse situatie van leren?

In de kleine stad Celje bezoeken we een school met veel expertise rond inclusief onderwijs en wordt een diner georganiseerd met leraren en directeuren. Een excursie naar Postojna staat ook op het programma, waar we de beroemde grotten bezoeken. Een bijzondere belevenis! De stad Ljubliana kunnen de deelnemers op eigen gelegenheid ontdekken.

 

Vragen of meer informatie?

Resi van der Coer

Neem contact op met Resi van der Coer.

Bel 030-2361010 of mail naar reizen@avs.nl.

 

Let op! Dit is een maatwerkreis

Veelgestelde vragen over deze reis

Wanneer gaat een reis niet door?

Bij onvoldoende inschrijving kan een reis door de AVS geannuleerd worden; het is
mogelijk dat de AVS dezelfde reis op een andere datum aan de aangemelde
deelnemers aanbiedt, waarbij het dan aan de deelnemers vrij is om hier al dan niet op
in te gaan.

Kan ik mijn reis annuleren?

Ja je kunt je reis annuleren. Wel zijn er kosten aan verbonden.

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de administratie voor de
reizen (reizen@avs.nl), waarbij als annuleringsdatum geldt de datum waarop de
annulering bij de AVS binnenkomt. De kosten verbonden aan de annulering zijn:

  • Bij annulering tot twee maanden voor de datum van vertrek: betaal je 10
    procent van de reissom
  • Bij annulering tot een maand voor vertrek: betaal je 50 procent van de
    reissom;
  • Bij annulering binnen een maand voor vertrek: geen restitutie; wel kan de
    deelnemer zich laten vervangen door een collega.
Wat is een maatreis?

Voor groepen (bovenschools) directeuren, bestuurders, schoolteams en IB-ers uit het PO en VO kan de AVS studiereizen op maat organiseren. Laat je inspireren door het aanbod op deze website, wij denken graag met je mee en stellen een specifiek reisprogramma samen. Afhankelijk van de gekozen bestemming en het thema zijn reizen gedurende het hele schooljaar te realiseren, met ervaren AVS-reisleiding. Wel moet rekening gehouden worden met de vakantieperiode in de verschillende landen, die veelal afwijkt van die in Nederland. Programma en kosten leggen we na goed overleg vast. Een voorbereidende bijeenkomst op locatie voor de hele groep is vast onderdeel van het aanbod.

Waar kan ik terecht met vragen over een reis?

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met Resi van der Coer, tel. 030-2361010 of reizen@avs.nl.