Londen

Inclusief onderwijs in Newham

Wil je jezelf oriënteren op inclusiever onderwijs? Dan is een bezoek aan de Londense deelgemeente Newham zeer de moeite waard. De scholen in Newham hebben al 40 jaar ervaring met inclusie en het percentage leerlingen in aparte speciale scholen is inmiddels lager dan 0,5% (t.o.v. bijna 5% gemiddeld in Nederland!). De 65 primary schools en 15 secondary schools mogen zich allemaal inclusief noemen maar er zijn uiteraard scholen die m.b.t. inclusie meer aan kunnen dan anderen. Sommige reguliere scholen hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde doelgroep en zijn daarvoor door de lokale overheid extra gefaciliteerd (resourced schools).

Wat alle scholen in deze gemeente kenmerkt is de hoge mate van diversiteit waarmee ze te maken hebben. De deelgemeente Newham telt rond de 250.000 inwoners en er zijn ongeveer 48.000 kinderen die onder de leerplicht vallen. De bevolking wordt gekenmerkt door haar grote multiculturele diversiteit.

De scholen in Newham zijn een mooi voorbeeld van hoe inclusiviteit eruit zou kunnen zien. Een les uit Newham is dat er voor inclusie altijd iets geboden moet worden op 3 velden: resources, skills en attitude. Vooral dat laatste (attitude = cultuur) wordt nogal eens vergeten. In Newham zie en voel je dat de cultuur in de scholen inclusief is.

Meer inclusief onderwijs, betere prestaties (KADER 10, juni 2023)

Reisbegeleiding

Alfons Timmerhuis (NCOJ) en Resi van der Coer (AVS)

Voorbereiding

Voorafgaand aan de reis wordt een kijkwijzer voor bezoeken aan scholen samengesteld. Deze kijkwijzer wordt gedeeld met de scholen die bezocht gaan worden.

  Meer informatie

  Programma

  Het programma start op maandagmiddag met een reis met de Eurostar naar Londen St. Pancras. We gaan naar ons hotel in Stratford – Londen en dineren ’s avonds gezamenlijk.

  Op dinsdagmorgen gaan we in kleine groepen op werkbezoek naar scholen in de gemeente Newham en ’s middags is er een introductie op het onderwijssysteem in het VK/Engeland, een toelichting op de ontwikkeling in Newham en voorbereiding voor de werkbezoeken van de volgende dag. ’s Avonds wandelen we langs een aantal highlights in het centrum van Londen en dineren we gezamenlijk in Chinatown.

  Op woensdagmorgen zijn er weer werkbezoeken aan scholen in Newham gepland. ’s Middags nemen we tijd voor uitwisseling en reflectie in leergroepen. Verder is er een sessie met een ouder die aan de basis van inclusie in Newham heeft gestaan. Zij zal vooral ingaan op inclusie als een mensenrecht. Ook haar inmiddels volwassen dochter met het syndroom van Down zal een bijdrage leveren met een focus op het leiden van een zelfstandig leven. Diner is deze avond op eigen gelegenheid.

  Op donderdagmorgen bezoeken we weer scholen in Newham. ’s Middags nemen we tijd voor reflectie en heb je vrije tijd om Londen te verkennen. We sluiten op donderdagavond af met een gezamenlijk diner.

  Bij de schoolbezoeken worden we door schoolleiders en zogeheten ‘inclusion managers’ ontvangen. Doordat we met relatief kleine groepen werkbezoeken afleggen is er veel ruimte om het gesprek te voeren, vragen te stellen, rondgeleid te worden en in de klassen te kijken.
  Op vrijdag is ‘s avonds de terugeis en heb je verder vrije tijd. In het centrum kunnen o.a. musea met gratis toegang bezocht worden (o.a. National Gallery, British Museum, Tate Modern). Aan het einde van de middag gaan we met de Eurostar terug naar Nederland en komen daar rond 23.00 uur Nederlandse tijd weer aan.

  Prijsindicatie

  De richtprijs voor deze reis is € 2.900,-
  Toeslag éénpersoonskamer € 700,-

  e.e.a. is afhankelijk van prijsstijgingen van vluchten en hotels

  Inbegrepen

  • Eurostar Londen retour
  • Overnachting op basis van logies en ontbijt
  • Transfer en vervoer tijdens verblijf
  • Ov-kaarten (in bruikleen)
  • Diners met 2 drankjes p.p. op maandag-, dinsdag- en donderdagavond
  • Schoolbezoeken met lunch
  • Excursies
  • Informatie- en afsluitende bijeenkomst

  Exclusief

  • Toeslag éénpersoonskamer
  • Extra drankjes
  • Lunches op momenten dat er niet op scholen meegegeten kan worden
  • Reiskosten naar Amsterdam of Rotterdam (vertrekstations Eurostar)
  • Diner op woensdagavond

  Certificering

  Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

  Professionaliseringsthema's

  • Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen
  • Persoonlijk leiderschap

  Herregistratiewaarde

  • 60 punten