Leren van onderwijshervormingen  in Italië

Sinds 1 augustus 2015 is er een nieuw schoolsysteem met belangrijke hervormingen, op gebied van curriculumontwikkeling en personeelsbeleid. We onderzoeken de veranderingen, in Rome en in kleine bergdorpen. Wat kunnen we hiervan leren? Hartelijke ontvangsten op de scholen, ontmoetingen met schoolleiders en lokaal bestuur maken deze reis onvergetelijk. Verblijf in privéhuizen, behalve in Rome.

Deze rondreis voert ons van het centrum van Rome naar de weinig bevolkte gebieden van de regio Abruzzo en weer terug. In het weekend in Rome doen we een stadstour met gids en is er gelegenheid voor een bezoek aan het Vaticaan en het Colosseum. Hierna reizen we per touringcar even buiten de Heilige Stad om een aantal scholen in Tivoli te bezoeken. Grote stadsproblematiek, emigrantenkinderen en te krappe budgetten vormen de uitdagingen voor de Italiaanse schoolleider. Toch slaagt het team erin een goed pedagogisch klimaat te scheppen en zie je op de  scholen veel blije kinderen. Naast het reguliere onderwijsaanbod worden vakken als muziek en industrieel design met enthousiasme onderwezen door vakleraren.

In de omgeving van L’Aquila verblijven we in een klein bergdorp waarvandaan we een vijftal scholen bezoeken. Dit gebied werd in 2009 getroffen door een zware aardbeving waarvan de gevolgen nu nog duidelijk zichtbaar zijn. Wat was de rol van de schoolleider destijds en hoe wordt nu nog omgegaan met de gevolgen? We spreken daarover met directeuren, een burgemeester, leraren en ouders. In het bergdorp logeren we in privéhuizen  en dineren we telkens in een ander restaurant. Dit biedt een unieke gelegenheid het land van binnenuit te leren kennen.

Een bergwandeling, stadstour in L’Aquila en een kookworkshop behoren tot het programma.

Vragen of meer informatie?

Resi van der Coer

Neem contact op met Resi van der Coer.

Bel 030-2361010 of mail naar reizen@avs.nl.

 

Let op! Dit is een maatwerkreis

Veelgestelde vragen over deze reis

Wanneer gaat een reis niet door?

Bij onvoldoende inschrijving kan een reis door de AVS geannuleerd worden; het is
mogelijk dat de AVS dezelfde reis op een andere datum aan de aangemelde
deelnemers aanbiedt, waarbij het dan aan de deelnemers vrij is om hier al dan niet op
in te gaan.

Kan ik mijn reis annuleren?

Ja je kunt je reis annuleren. Wel zijn er kosten aan verbonden.

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de administratie voor de
reizen (reizen@avs.nl), waarbij als annuleringsdatum geldt de datum waarop de
annulering bij de AVS binnenkomt. De kosten verbonden aan de annulering zijn:

  • Bij annulering tot twee maanden voor de datum van vertrek: betaal je 10
    procent van de reissom
  • Bij annulering tot een maand voor vertrek: betaal je 50 procent van de
    reissom;
  • Bij annulering binnen een maand voor vertrek: geen restitutie; wel kan de
    deelnemer zich laten vervangen door een collega.
Wat is een maatreis?

Voor groepen (bovenschools) directeuren, bestuurders, schoolteams en IB-ers uit het PO en VO kan de AVS studiereizen op maat organiseren. Laat je inspireren door het aanbod op deze website, wij denken graag met je mee en stellen een specifiek reisprogramma samen. Afhankelijk van de gekozen bestemming en het thema zijn reizen gedurende het hele schooljaar te realiseren, met ervaren AVS-reisleiding. Wel moet rekening gehouden worden met de vakantieperiode in de verschillende landen, die veelal afwijkt van die in Nederland. Programma en kosten leggen we na goed overleg vast. Een voorbereidende bijeenkomst op locatie voor de hele groep is vast onderdeel van het aanbod.

Waar kan ik terecht met vragen over een reis?

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met Resi van der Coer, tel. 030-2361010 of reizen@avs.nl.