Scholen met een breed onderwijsaanbod

Gent - Afbeelding van Jochen Schaft via Pixabay

Samenwerking tussen scholen, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen en de muziekschool: is de competentie van alleen onderwijskundig leider genoeg om dit vorm te geven? De Universiteit van Gent biedt hiervoor nascholing en het Ministerie van Onderwijs en Vorming kent een grote rol toe aan de brede school in het dossier Leerzorg. Prachtige steden!

In West-Vlaanderen bestaat een cursus voor directeuren van ‘scholen met een breed onderwijsaanbod’ een vast onderdeel van het nascholingsprogramma (als er voldoende budget is). Het gaat om samenwerkingsverbanden tussen scholen, maatschappelijke organisaties en kinderopvang. Ook sportverenigingen en muziekscholen kunnen deel uitmaken van een gezamenlijk aanbod.

Welke competenties heeft een schoolleider in een dergelijk samenwerkingsverband méér nodig dan die van onderwijskundig leider? Hoe worden taken verdeeld en afgebakend, en vooral, hoe stel je de verantwoordelijkheid van alle betrokkenen vast?
Naast deze ontwikkeling is er in België op dit moment een politiek actueel thema: de leerzorg. Dit onderwerp komt zeker aan bod in het programma. We maken kennis met de opleiders en bezoeken ook voorbeelden van Belgische brede scholen. De schoolbezoeken vinden plaats in en rond Brugge en Gent.

Het (voorlopige) programma:
Wij vertrekken dinsdagmorgen per bus naar ons hotel in Brugge, een zeer levendige oude stad, waar we vier dagen verblijven. Opstapplaats Utrecht. De Belgische vertegenwoordiger in ESHA (Europese Schoolleiders Associatie) verzorgt een inleiding over het Belgisch onderwijs met een aantal actuele onderwijsthema’s. Woensdagmorgen: schoolbezoek, ’s middags mogelijk een bezoek aan een opleidingsinstituut. Donderdagmorgen weer een scholenbezoek en ’s middags bekijken wij de historische binnenstad van Brugge (eventueel met boottocht of museumbezoek). Op vrijdagmorgen sluiten we af met een evaluatie van de scholenbezoeken en een presentatie van een ambtenaar van het Ministerie van Onderwijs over het dossier leerzorg. Op vrijdagmiddag keren wij per bus terug naar Utrecht. Kortom, een inhoudelijk programma waarbij u de gelegenheid krijgt met uw collega’s van gedachten te wisselen over actuele thema’s.

Vragen of meer informatie?

Resi van der Coer

Neem contact op met Resi van der Coer.

Bel 030-2361010 of mail naar reizen@avs.nl.

 

Let op! Dit is een maatwerkreis

Veelgestelde vragen over deze reis

Wanneer gaat een reis niet door?

Bij onvoldoende inschrijving kan een reis door de AVS geannuleerd worden; het is
mogelijk dat de AVS dezelfde reis op een andere datum aan de aangemelde
deelnemers aanbiedt, waarbij het dan aan de deelnemers vrij is om hier al dan niet op
in te gaan.

Kan ik mijn reis annuleren?

Ja je kunt je reis annuleren. Wel zijn er kosten aan verbonden.

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de administratie voor de
reizen (reizen@avs.nl), waarbij als annuleringsdatum geldt de datum waarop de
annulering bij de AVS binnenkomt. De kosten verbonden aan de annulering zijn:

  • Bij annulering tot twee maanden voor de datum van vertrek: betaal je 10
    procent van de reissom
  • Bij annulering tot een maand voor vertrek: betaal je 50 procent van de
    reissom;
  • Bij annulering binnen een maand voor vertrek: geen restitutie; wel kan de
    deelnemer zich laten vervangen door een collega.
Wat is een maatreis?

Voor groepen (bovenschools) directeuren, bestuurders, schoolteams en IB-ers uit het PO en VO kan de AVS studiereizen op maat organiseren. Laat je inspireren door het aanbod op deze website, wij denken graag met je mee en stellen een specifiek reisprogramma samen. Afhankelijk van de gekozen bestemming en het thema zijn reizen gedurende het hele schooljaar te realiseren, met ervaren AVS-reisleiding. Wel moet rekening gehouden worden met de vakantieperiode in de verschillende landen, die veelal afwijkt van die in Nederland. Programma en kosten leggen we na goed overleg vast. Een voorbereidende bijeenkomst op locatie voor de hele groep is vast onderdeel van het aanbod.

Waar kan ik terecht met vragen over een reis?

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met Resi van der Coer, tel. 030-2361010 of reizen@avs.nl.