Elke school een TOP school maakt ambitieus duidelijk dat we nu op een punt zijn dat ‘elke school een TOPschool’ zou kunnen zijn.

De kracht van systeemleiderschap realiseren
Professor David Hopkins schreef dit boek op basis van meer dan 30 jaar werken op het raakvlak van praktijk, beleid en wetenschap. Hopkins is bijzonder hoogleraar Internationaal Leiderschap aan het London Centre for Leadership in Learning van de faculteit Onderwijs van de Universiteit van Londen. Nu in de Nederlandse vertaling uitgegeven door de AVS.

‘Elke school een TOPschool’ is een metafoor met een scherp kantje. Het scherpe kantje is het bewijs dat scholen in de meest uitdagende omstandigheden kunnen verbeteren en dat de aanpak die daarvoor nodig is zowel bekend als algemeen bruikbaar is.

Het boek maakt duidelijk dat duurzaamheid alleen realiseerbaar wordt als scholen hun ontwikkeling in eigen hand gaan nemen. Maar dat niet in een geïsoleerde situatie van alleen maar met jezelf bezig zijn, maar in een systeembrede beweging.

In het boek wordt in het eerste deel het landschap voor zo’n systeembrede verandering geschetst. In het volgende deel wordt uitgebreid beschreven welke hefbomen die ontwikkeling in gang kunnen brengen:
a.Persoonlijk leren
b.Professioneel onderwijzen
c.Slimme verantwoording
d.Netwerken en innovatie

Die hefbomen kunnen alleen werken als ze in de handen van systeemleiders gevormd worden naar de omstandigheden van elke individuele school. Aan het begrip systeemleiderschap wordt veel aandacht besteed.

Daarmee biedt het boek veel praktische aangrijpingspunten voor schoolontwikkeling die wél gaat leiden tot opbrengsten. De AVS biedt ondersteuning aan besturen en scholen die met deze werkwijze aan de slag willen.

Nu in prijs verlaagd!

Meer informatie

Auteur: David Hopkins
ISBN: 978-90-76191-17-1
Verschijningsjaar: 2008
Uitgever: AVS
Plaats van uitgifte: Utrecht

Elke school een TOPSchool

Publicatie

€ 20,00