Iedere ervaren schoolleider (po), lid of geen lid van AVS, kan zich aanmelden als mentor. Hiermee ga je een nieuwe uitdaging aan waarin ook jij werkt aan je eigen professionele groei. Je doorloopt een opleiding die je als gecertificeerd mentor afsluit en die je kunt gebruiken voor je herregistratie bij het Schoolleidersregister PO. Met het opleidingstraject krijg je nog beter zicht op waar jouw talenten liggen. Je gaat aan de slag met je kennis en vaardigheden op het gebied van coaching en mentoring, waarbij je voortdurend reflecteert op je eigen handelen. Je verdiept je kennis van actuele ontwikkelingen en beleid in het onderwijs. Zo heb je alles in huis om bij te dragen aan de professionele ontwikkeling van jouw (startende) collega.

Stappenplan en tijdpad

Stap 1
Bij interesse meld je je aan via de website van AVS. Dit kon tot 1 december 2023.

→ Stap 2
Beschik je over het juiste competentieprofiel, dan word je uitgenodigd voor een intakegesprek.

→ Stap 3
Na een succesvolle intake begin je aan het mentor opleidingstraject. Let op! hier zijn kosten aan verbonden. Het wordt erg gewaardeerd als je zelf een mentee uit je netwerk meebrengt. Deze mentee wordt gekoppeld aan een andere mentor die ook deelneemt aan de opleiding.

November 2023

Je vult de Talenten Motivatie Analyse (TMA) in en een 360 graden feedback

Januari 2024

Op 10, 11 en 12 januari volg je een driedaagse mentortraining op De Heische Hoeve in Loosbroek

Je wordt gekoppeld aan een mentee

Maart 2024

Startbijeenkomst mentoren en mentee’s
op maandag 4 maart van 12.30 – 16.00 uur in Utrecht

Maart 2025

Afsluiting met presentatie mentor-traject door mentor en mentee (1 dagdeel)

Programma

Match
Het AVS mentoring-team kijkt naar de ervaring en expertise van de mentor, diens TMA DNA en 360 graden feedback, het ontwikkelingsvraagstuk van de mentee en maakt op basis daarvan een zo goed mogelijke match tussen een ervaren en startende directeur. Hierbij wordt rekening gehouden met de context en geografische locatie. Mentor en mentee werken bij voorkeur niet onder hetzelfde bestuur. De eerste matches zullen gemaakt worden in januari 2024.

.

Traject
Zodra de match tussen mentor en mentee gemaakt is, spreken zij af voor een eerste kennismaking. Tijdens die ontmoeting wordt in overleg een maandelijkse mentorsessie van twee uur gepland, gedurende een jaar. Tussentijdse contactmomenten worden uiteraard niet ontmoedigd. De maandelijkse ontmoetingen zijn bij voorkeur onsite. Aan het einde van het mentorjaar presenteren mentor en mentee gezamenlijk het doorlopen proces aan de mentortrainers van AVS.

Kosten

AVS lid | € 2795,-
Niet lid | € 2995,-

Accreditatie Schoolleidersregister PO

De mentoropleiding heeft een herregistratiewaarde van 50 punten voor het Schoolleidersregister PO en valt onder de opleidingsthema’s Persoonlijk Leiderschap en Verandermanagement.

Meld je aan als mentor via onderstaande knop, aanmelden kan tot 1 december 2023.