Het mentoringprogramma van AVS brengt schoolleiders uit het basisonderwijs samen als mentoren en mentee’s. Een uniek traject waarbij ervaren directeuren hun kennis en expertise inzetten om startende collega’s te begeleiden in hun professionele ontwikkeling. De door AVS opgeleide en gecertificeerde mentor inspireert, ondersteunt, daagt uit en versterkt de mentee in leiderschap. Zo bouwen ze samen aan een zelfbewuste en professionele beroepsgroep van schoolleiders die van betekenis is voor de kwaliteit van onderwijs.

Mentor

Je hebt jarenlang ervaring opgedaan als schoolleider in het basisonderwijs. Zonde als jouw kennis en expertise in de toekomst ook met pensioen gaan (of al zijn), zonder dat een collega-directeur daarvan heeft kunnen profiteren. Jij bent wel toe aan een nieuwe uitdaging, en wil daarbij van betekenis zijn voor het onderwijs. Onze trainers leiden jou op tot gecertificeerd mentor, zodat jij kunt bijdragen aan de professionele ontwikkeling van je startende collega.

Mentee

Jouw reis als directeur is nog maar net begonnen. Je eerste vijf jaar zitten er nog niet op, maar de uitdagingen waar je dagelijks voor staat zijn grotendeels dezelfde als die van een ervaren schoolleider. Jij neemt graag verantwoordelijkheid over je eigen leren en wilt groeien in leiderschap. Een ervaren directeur die als mentor met je oploopt en jou helpt een competente reiziger te worden is meer dan welkom.

De kracht van collegiale mentoring

Een primeur! Dit schooljaar start het AVS Mentoringprogramma, waarbij we ervaren collega’s koppelen aan ‘nieuwbakken’ schoolleiders voor coaching en begeleiding. Op die manier hopen we meer mensen voor het vak te behouden. Marieke van Leeuwen, één van de kartrekkers van het AVS Mentoringprogramma, vertelt wat je ervan kunt verwachten.

“Mentoring is er om professionals te ondersteunen en aan te moedigen om hun eigen leren te beheren, hun potentieel te maximaliseren, hun vaardigheden te ontwikkelen en hun prestaties te verbeteren”

Mentoring Matters, Schotland

Heb je vragen?

Resi van der Coer
Projectleider
Marieke van Leeuwen
Programmamanager