Wat is een schoolleider en wat doet die nou eigenlijk? Als ik vertel dat ik voor AVS werk, is dat steevast de reactie die ik krijg van mensen buiten het onderwijs. Onbegrijpelijk toch dat het schoolleiderschap zó weinig bekendheid geniet, terwijl directeuren zelf zeggen dat ze ‘het mooiste vak hebben dat er bestaat’? Feit blijft:…
De meeste schooldirecteuren die ik ontmoet, zetten het liefst de deuren van hun school open voor alle kinderen uit de wijk. Het maakt niet uit waar ze vandaan komen, wat ze kunnen of juist niet. Mensen uit het onderwijs willen alle kinderen helpen om zich te ontwikkelen. Socioloog Iliass El Hadioui deed de afgelopen jaren…
De toekomst begint nú. En zo is het in het onderwijs echt. Schooldirecteuren zijn al vroeg bezig, vaak al meteen na de kerstvakantie, met het voorbereiden van wat erin het nieuwe schooljaar moet gebeuren. Het is een beste puzzel – zo’n jaarplan. Want elk idee, elke verandering moet niet alleen passen in de visie van…
Vakken zoals lezen, schrijven en rekenen zijn onlosmakelijk verbonden met de basisschool. Toch heeft diezelfde basisschool een bredere functie. Het gaat erom dat je je leerlingen voorbereidt op een toekomst die uit meer bestaat dan alleen uit kennis en vaardigheden. Ons onderwijs leert kinderen om te léven. Leren over gezond gedrag is daarbij belangrijk én…
Om maar meteen los te barsten: waar ik óntzettend van baal, is dat de rol van de schooldirecteur in vraagstukken als kansengelijkheid, passend onderwijs, lerarentekorten, corona-achterstanden of basisvaardigheden nog steeds zo onderbelicht blijft. Je hoort veel over leraren en hoe zij het verschil maken in de klas. Maar waar blijft de schoolleider? Terwijl een directeur…
Als het even kan, vind je mij op woensdagen niet op kantoor of thuis achter mijn laptop, maar ben ik onderweg naar een schooldirecteur ergens in het land om een bezoek te brengen aan zijn of haar school. Hoe gaat het met je? Wat speelt er op jouw school? Welke onderwerpen moeten we als AVS…
Of het nu terecht is of niet: de samenleving en de politiek zien de school anno 2022 als dé plaats waar allerlei maatschappelijke vraagstukken samenkomen én kunnen worden opgelost. De gemeente, jeugdzorg, kinderopvang en nog zo veel meer instanties doen een beroep op die school om samen vraagstukken rondom jeugd aan te pakken. En wie…
In deze editie van KADER draait het allemaal om het thema Terug naar de basis, een leus die niet voor niets door Onderwijsminister Dennis Wiersma bedacht is. De leerprestaties hobbelen al jaren achteruit. Je zou er moedeloos van worden, ware het niet dat er genoeg voorbeelden zijn van landen die op onderwijsgebied eerder met tiennul…
Met welke methode geven jullie op school les en kan die wel de toets van de wetenschap weerstaan? Waar leren kinderen het beste mee? Die vraag is al tijden onderwerp van onderzoek, maar de uitkomsten vonden vaak niet hun weg naar het leslokaal. Dat is aan het veranderen. Met de opmars van het evidence informed…
De zomervakantie vormt in het onderwijs een scheidslijn tussen oud en nieuw. Het oude schooljaar wordt letterlijk afgesloten door de deur van school fysiek dicht te doen en voor een aantal weken op slot te draaien. Leerlingen, medewerkers en de schoolleider zelf genieten van een welverdiende vakantie. Vakantie is echter ook bij uitstek geschikt om…
De coronacrisis hield de afgelopen jaren iedereen in de greep. In omstandigheden die niemand had kunnen voorzien, hebben schoolleiders en hun teams het onderwijs op de been gehouden. Misschien soms met vallen en opstaan, maar het lukte. Vervolgens zijn we van de ene crisis in de andere beland. De oorlog in Oekraïne houdt ons allemaal…
Toen ik op school zat, belden we nog in een telefooncel met kwartjes. Als ik een spreekbeurt had, fietste ik naar de bibliotheek in de stad om boeken uit te pluizen – op zoek naar de juiste informatie. De tijdschriften van mijn ouders en zussen sneuvelden, omdat ik plaatjes uitknipte om bij mijn werkstuk te…