Het PO-Front, waarin AVS, PO in actie, AOb, CNVO, FvOv, FNV en PO-Raad zijn vertegenwoordigd, stopt. Dat hebben de betrokken partijen 24 september besloten. Het PO-Front was een unieke samenwerking van werknemers- en werkgeversorganisaties. Anderhalf jaar was er een gezamenlijke focus op een eerlijk salaris voor leraren en middelen voor werkdruk. Er is veel bereikt. De claim van het PO-Front ging over leerkrachten, de AVS heeft deze claim altijd gesteund als partner in het front. Op deze...
De provincies Noord-Brabant en Limburg waren op 13 april aan de beurt om de estafettestaking van het PO-front voort te zetten. Na eerdere stakingen in Noord- en Midden-Nederland kwamen opnieuw duizenden leerkrachten uit het primair onderwijs in Eindhoven en Sittard bij elkaar om de eisen voor minder werkdruk en meer salaris kracht bij te zetten. De AVS was, als partner in het PO-front, vertegenwoordigd om de stakers te steunen en haar aanvullende claim voor onder andere schoolleiders uit te...
Op vrijdag 13 april staken leraren en ander onderwijspersoneel uit het po in Limburg en Noord-Brabant. Er worden centrale bijeenkomsten gehouden op het Stadhuisplein in Eindhoven en Op de Geer in Sittard. Het PO-Front organiseert de estafettestaking omdat de kwaliteit van het onderwijs zwaar onder druk staat door het stijgende lerarentekort. Het is daarom essentieel dat het kabinet meer geld investeert in de salarissen. Aan het eind van de dag wordt het ‘estafettestokje’ overgedragen aan...
Het advies luidt om met het onderwerp staking principieel om te gaan (eerbiedig het stakingsrecht, dwing stakende werknemers niet uren in te halen en vermijdt dat een staking gebroken wordt door bijvoorbeeld uitzendkrachten in te huren) om vervolgens na afloop van de staking te kiezen voor een praktische benadering met betrekking tot de onderwijstijd.
– Ga na of het wel klopt dat de onderwijstijd niet wordt gehaald. De meeste scholen hebben ruime marges en bedenk dat de onderwijstijd is uitgesmeerd over acht jaar, waarbij wel moet worden voldaan aan het minimum voor onderbouw (3.520 uur in vier jaar) en bovenbouw (1.000 uur per leerjaar), gemiddeld 940 uur per leerjaar en het totaal van 7.520 uur.
– Blijkt inderdaad dat er geen marges zijn of dat die uiterst klein zijn, vraag dan het zittende personeel of deze bereid is extra te werken tegen extra betaling.
– Biedt dat geen soelaas, kijk dan of er extra personeel kan worden ingehuurd, al dan niet tijdelijk.
– Constateert de onderwijsinspectie dat de onderwijstijd in de knel is gekomen, raak dan niet meteen in paniek maar leg uit hoe dit is veroorzaakt (overmacht) en denk gezamenlijk na over oplossingen (zoals de twee die hiervoor zijn genoemd).
Neen, er is geen sprake van een wilde staking.
Als u als schoolleider gaat staken is er sprake van een solidariteitsstaking. De regels daarvoor zijn voor u als schoolleider in principe hetzelfde als voor de rest van het personeel. Neemt u als schoolleider deel aan de staking, dan is het niet uit te sluiten dat een rechter uw staken als onrechtmatig zou kunnen beoordelen, dit als gevolg van het feit dat u geen belanghebbende bent bij de staking. Vandaar dat AVS oproept tot solidariteit en niet tot staking door schoolleiders.
Als u als schoolleider zich solidair verklaart maar blijft werken is er geen sprake van een staking. Als de schoolleider wil werken maar dat niet kan omdat er geen personeel is en de school dicht blijft, dan blijft de schoolleider wel recht houden op salaris. De schoolleider is in deze een “buitenstaander”. De staking is niet gericht op zijn of haar salarisverbetering. Dit in tegenstelling bij de leraren, die als zij werkwillig zijn maar niet kunnen werken, wel mogen worden gekort op salaris.