Test jouw digitale balans tijdens de week van de mediawijsheid

Op 6 november start de Week van de Mediawijsheid, de jaarlijkse bewustwordingscampagne over het kritisch en actief omgaan met media. Hoe beïnvloedt mediagebruik jouw leven? Hoe zet je media in om het beste uit jezelf te halen en gezond te blijven? Verschillende organisaties uit heel Nederland vragen aandacht voor digitale balans en gezondheid. Doe zelf (of met je organisatie) mee, door bijvoorbeeld een activiteit te organiseren, of de nieuwe zelftest in je netwerk te delen.

Scrollen, liken, appen, swipen, streamen, gamen en subscriben: online media zijn onlosmakelijk verbonden met ons offline leven. De huidige coronacrisis laat nog eens extra zien hoe belangrijk en onmisbaar media zijn. Voor het delen van informatie, het op de hoogte blijven van het laatste nieuws en om op afstand in contact te blijven. We ervaren dagelijks de toenemende invloed van (sociale) media en mobiele apparaten op ons leven en zijn veel online. Het is daarom relevanter dan ooit om een goede digitale balans te vinden. Die balans hebben we zelf in de hand.

Over de Week van de Mediawijsheid 2020

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) kun jij zelf uitvinden hoe je media kunt gebruiken om gezond te blijven en het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand. Door het hele land worden (online) activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld door scholen, bibliotheken, buurthuizen en musea. In groep 7 en 8 strijden duizenden klassen om de titel ‘meest mediawijze klas van Nederland’ met de serious game MediaMasters. Kijk voor het programma op de website www.weekvandemediawijsheid.nl of volg de campagne op Instagram.

Onderzoek en zelftest

Netwerk Mediawijsheid heeft in samenwerking met het Trimbos-instituut landelijk onderzoek uitgevoerd om te achterhalen hoe de (digitale) balans van Nederlanders eruitziet. De onderzoeksresultaten worden op de eerste dag van de Week van de Mediawijsheid gepresenteerd. Verder is een zelftest ontwikkeld, die jongvolwassenen laat nadenken over hun persoonlijke digitale balans en behoeftes. De zelftest is vanaf 6 november beschikbaar op digitale-balans.nl.

Doe mee!

Kom in actie voor een mediawijze samenleving en sluit met jouw organisatie aan bij de Week van de Mediawijsheid. Samen werken we aan een Nederland waar iedereen mediawijs is – of bezig is dat te worden. Meedoen kan op verschillende manieren:

  1. Organiseer een activiteit

Als professional op school, in de bibliotheek, in de kinderopvangof mediacoach kun je meedoen door een (online) activiteit te organiseren en deze op de campagnewebsite aan te melden.

  1. Verspreid de boodschap

Hang de poster op of verspreid de campagne-uiting via sociale media. Dit jaar kan je de poster personaliseren door jouw logo erop te plaatsen. Bekijk het campagnemateriaal.

  1. Laat je inspireren

Hulp nodig bij het organiseren van een (online) activiteit? Het Nederlands Netwerk voor Mediawijsheid helpt je graag op weg met tips, zoals: een ouderavond, een les of een andere mediawijze activiteit. Bekijk de tips per sector.

Meer weten of hulp nodig? Kijk op weekvandemediawijsheid.nl.

Nederlands Netwerk voor Mediawijsheid
Website: 
www.mediawijzer.net