Wil je jezelf oriënteren op inclusiever onderwijs? Dan is een bezoek aan de Londense deelgemeente Newham zeer de moeite waard. De scholen in Newham hebben al 40 jaar ervaring met inclusie en het percentage leerlingen in aparte speciale scholen is inmiddels lager dan 0,5% (t.o.v. bijna 5% gemiddeld in Nederland!). De 65 primary schools en 15 secondary schools mogen zich allemaal inclusief noemen maar er zijn uiteraard scholen die m.b.t. inclusie meer aan kunnen dan anderen. Sommige reguliere scholen hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde doelgroep en zijn daarvoor door de lokale overheid extra gefaciliteerd (resourced schools).

Wat alle scholen in deze gemeente kenmerkt is de hoge mate van diversiteit waarmee ze te maken hebben. De deelgemeente Newham telt rond de 250.000 inwoners en er zijn ongeveer 48.000 kinderen die onder de leerplicht vallen. De bevolking wordt gekenmerkt door haar grote multiculturele diversiteit.

De scholen in Newham zijn een mooi voorbeeld van hoe inclusiviteit eruit zou kunnen zien. Een les uit Newham is dat er voor inclusie altijd iets geboden moet worden op 3 velden: resources, skills en attitude. Vooral dat laatste (attitude = cultuur) wordt nogal eens vergeten. In Newham zie en voel je dat de cultuur in de scholen inclusief is.

Reis

De reis met de werkbezoeken aan scholen in Londen Newham vindt plaats van maandag 20 november tot en met vrijdag 24 november.

Reisbegeleiding

Alfons Timmerhuis (NCOJ) en Resi van der Coer (AVS)

Voorbereiding

Voor de reis is er een informatieve voorbereidingsbijeenkomst op 12 oktober van 12.30 – 16.00 waarin tevens een kijkwijzer voor bezoeken aan scholen wordt samengesteld. Deze kijkwijzer wordt gedeeld met de scholen die bezocht gaan worden.

Schoolbezoeken

Het programma start op maandagmiddag met een reis met de Eurostar naar Londen St. Pancras. We gaan naar ons hotel in Stratford – Londen en dineren ’s avonds gezamenlijk.

Op dinsdagmorgen gaan we in kleine groepen op werkbezoek naar scholen in de gemeente Newham en ’s middags is er een introductie op het onderwijssysteem in het VK/Engeland, een toelichting op de ontwikkeling in Newham en voorbereiding voor de werkbezoeken van de volgende dag. ’s Avonds wandelen we langs een aantal highlights in het centrum van Londen en dineren we gezamenlijk in Chinatown.

Op woensdagmorgen zijn er weer werkbezoeken aan scholen in Newham gepland. ’s Middags nemen we tijd voor uitwisseling en reflectie in leergroepen. Verder is er een sessie met een ouder die aan de basis van inclusie in Newham heeft gestaan. Zij zal vooral ingaan op inclusie als een mensenrecht. Ook haar inmiddels volwassen dochter met het syndroom van Down zal een bijdrage leveren met een focus op het leiden van een zelfstandig leven. Diner is deze avond op eigen gelegenheid.

Op donderdagmorgen bezoeken we weer scholen in Newham. ’s Middags nemen we tijd voor reflectie en heb je vrije tijd om Londen te verkennen. We sluiten op donderdagavond af met een gezamenlijk diner.

Bij de schoolbezoeken worden we door schoolleiders en zogeheten ‘inclusion managers’ ontvangen. Doordat we met relatief kleine groepen werkbezoeken afleggen is er veel ruimte om het gesprek te voeren, vragen te stellen, rondgeleid te worden en in de klassen te kijken.
Op vrijdag is ‘s avonds de terugeis en heb je verder vrije tijd. In het centrum kunnen o.a. musea met gratis toegang bezocht worden (o.a. National Gallery, British Museum, Tate Modern). Aan het einde van de middag gaan we met de Eurostar terug naar Nederland en komen daar rond 23.00 uur Nederlandse tijd weer aan.

Afronding

Op 11 januari 2025 is er een afrondende bijeenkomst.