Corona toont belang frisse buitenlucht

Lesgeven in de frisse buitenlucht. Dinsdag 13 april is het weer zover. Dan organiseren IVN Natuureducatie en Jantje Beton voor de zesde keer de Nationale Buitenlesdag, waarvoor de aanmelding inmiddels is gestart. Ervan uitgaande dat de scholen dan open zijn, hopen zij het recordaantal van 3200 deelnemende basisscholen van vorig jaar te evenaren. Want juist het afgelopen jaar is door corona duidelijk geworden hoe belangrijk gezonde buitenlucht is.

Online thuisonderwijs. Een noodgreep en verre van ideaal. Kinderen horen niet de hele tijd achter een schermpje te zitten, maar in beweging te zijn. Dat de coronapandemie flinke impact heeft op het onderwijs is duidelijk. IVN Natuureducatie en Jantje Beton wijzen daarom op het belang van een goed buitenlokaal: een groen schoolplein, ingericht om te leren en te spelen.

Want buiten les krijgen werkt veel beter dan binnen. Uit allerlei onderzoek komt al jaren naar voren dat door de combinatie van daglicht en frisse buitenlucht kinderen zich beter kunnen concentreren en ook beter presteren op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken. Bovendien is de beweging die ze tegelijkertijd krijgen erg gezond.

De organisatoren van de Nationale Buitenlesdag willen leerkrachten daarom handvatten bieden om ervoor te zorgen dat zij vol enthousiasme met de kinderen aan de slag gaan. Op de website https://buitenlesdag.nl waarop scholen zich ook kunnen aanmelden, vinden leerkrachten een hele databank met lesideeën.