Maak impact

Kan jij tijdens een televisieoptreden of kranteninterview haarfijn verwoorden waarom schoolleiders onmisbaar zijn? Heb jij een sterke visie hoe onderwijs of personeelsbeleid beter kan en wil je ook verandering mogelijk maken? Heb je een duidelijk idee over hoe scholen geleid moeten worden? Dán ben jij in de wieg gelegd om je kennis en kunde in te zetten als vrijwilliger voor AVS. Durf impact te maken, sluit je aan bij een van onze commissies. Zo zorg jij ervoor dat AVS de activiteiten voor schoolleiders nog beter kan ontwikkelen en scherp je de standpunten aan, die AVS in overlegorganen en de media uitdraagt. Geef handen en voeten aan ons credo: sterke schoolleiders maken sterk onderwijs.

Onderwijs & kwaliteit

De belangrijkste missie van elke schoolleider is zo klaar als een klontje: goed onderwijs maken. Maar die kwaliteit staat onder druk, aldus het ministerie van Onderwijs en verschillende andere spelers in het onderwijsveld. Hoe ga je dat veranderen als er nauwelijks leraren zijn te vinden? En wat betekent het voor de ontwikkeling van een kind als je alleen focust op de basisvakken? Voor dat soort vraagstukken staat elke schoolleider in Nederland. De commissie onderwijs zoekt naar oplossingen en verkent wat AVS hierin voor directeuren kan betekenen, zodat je als schoolleider beter uitgerust bent om om te gaan met de uitdagingen van deze tijd. Het gaat daarbij niet alleen om kwaliteit van onderwijs, maar ook om het realiseren van andere belangrijke maatschappelijke opdrachten zoals kansengelijkheid en inclusief onderwijs. Als lid van deze commissie heb jij hart voor kwaliteit van onderwijs en heb je een neusje voor de kwaliteitseisen die onder meer de Inspectie van het Onderwijs stelt. Jij hebt een duidelijk beeld hoe je je collega’s op dat vlak verder kan helpen.

Duurzaam vitaal

Wil je betrokken blijven in het onderwijswerkveld? Wil je je persoonlijke ervaring en expertise delen? Ervaar je knelpunten in werk en functioneren in de laatste fase van je loopbaan? Dan is de commissie ‘Duurzaam Vitaal’ wellicht iets voor jou.

Duurzaam Vitaal wil een sterk netwerk vormen en opkomen voor de belangen van (toekomstige) postactieve AVS-leden. De commissie zet zich in voor diverse projecten en organiseert jaarlijkse activiteiten. Nieuw is (op kleine schaal) de ondersteuning van de AVS Helpdesk. Ook geeft ze advies aan het AVS-bestuur over diverse thema’s, zoals pensioenen en (duurzame) vitaliteit.

Arbeidsvoorwaarden & personeelsbeleid

Ben jij een schoolleider die zijn team én zichzelf graag in de watten legt met prima secundaire arbeidsvoorwaarden en mooie ontwikkelingsmogelijkheden binnen budget? Maak jouw hart een sprongetje bij het van de woorden ‘hr’ en ‘personeelsbeleid’. Dan ben jij de aangewezen kandidaat voor de commissie arbeidsvoorwaarden. Hier gaat het over de nieuwste cao-ontwikkelingen, de relatie bestuur-schoolleider (bevoegdheden) en hoe je een lekker werkklimaat op jouw school creëert. Praat en denk mee over het terugdringen van ziekteverzuim, de relatie van AVS met andere personeels- en besturenorganisaties, decentraal overleg of over medezeggenschap. De leden van deze commissie zetten zich in voor een sterke arbeidsrechtelijke positie van schoolleiders en stimuleren de kennis en kunde van zichzelf en vakgenoten rondom personeelsbeleid en -behoud.

Doe mee met één van de commissies

De commissies geven gevraagd en ongevraagd advies over het beleid van AVS en denken en beslissen zo mee over goed onderwijs, bezielend leiderschap en een sterke positie van schooldirecteuren.

Elke commissie telt ongeveer vijftien schoolleiders, die zo’n vier keer per jaar samenkomen om elkaar bij te praten over de belangrijkste thema’s die dan spelen. Alleen AVS Leden kunnen deelnemen aan een commissie en dat doe je als vrijwilliger. Daarvoor ontvang je een vervangings- en reiskostenvergoeding.

Bel je geïnteresseerd? Wil je meer weten?