Scholen voor primair onderwijs lopen vaak tegen min of meer dezelfde problemen aan. Huisvesting, ongewenste imago’s, bureaucratie enzovoort. De oplossingen kunnen echter uiterst origineel zijn. Het project ‘De Loopbus’ moet ouders stimuleren hun kinderen lopend naar school te laten gaan. De ds. D.J. Karresschool in Den Haag draait een jaar proef.
Het idee is simpel: onder begeleiding van twee of meer ouders legt ‘de loopbus’ een vast traject af, waarbij steeds meer kinderen zich aansluiten. Op deze manier lopen de kinderen veilig naar school. De loopbus is in Engeland al breed ingevoerd en er zijn initiatieven in Friesland en Limburg. Ook de gemeente Den Haag was enthousiast. Daarom benaderde de gemeente de Haagse PO-scholen om de loopbus te implementeren. Directeur André Verboom van de ds. D.J. Karresschool peilde in zijn school of hier behoefte aan was en afgelopen november startte een loopbus op dinsdag- en donderdagochtend. Momenteel organiseert de school een loopbus voor een tweede route. Als schoolleider heeft Verboom de eerste organisatie samen met de gemeente op zich genomen en hij onderhoudt het contact met ouders en met de gemeente. “Maar nu het eenmaal loopt, heb ik er weinig omkijken naar”, stelt hij. “De verkeersveiligheid rondom de school is de belangrijkste reden om mee te doen met dit project”, aldus Verboom. “De school is gesitueerd in een smalle straat met grote parkeerdruk. Wij vragen de ouders om niet dubbel te parkeren, maar dat verzandt na verloop van tijd toch weer. De loopbus kan die verkeersdruk misschien verlagen. Ik zie dit project als een kleine aanzet. Het verschil is nog niet echt merkbaar. Ik schat dat er dan nog twee loopbussen bij moeten komen.” Maar er zijn meer voordelen. “Een aantal kinderen – waarvan de ouders voorheen vaak ’s morgens in tijdnood zaten – komt vaker op tijd”, vertelt de directeur. Wanneer ouders naar school lopen, ervaren ze minder stress in het verkeer. Ook hoeven ze zich niet druk te maken over het vinden van een parkeerplaats. Ze kunnen zelfs meer tijd overhouden; wanneer ouders een roulatiesysteem opzetten voor de loopbus, dan is het niet nodig om elke dag mee te gaan naar school. Andere positieve effecten zijn minder luchtvervuiling en een verbeterende gezondheid door meer lichaamsbeweging. Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft ook een aandeel in het project. Medewerkers van VVN liepen de route met de ouders en gaven tips over verkeersveiligheid. Het is voor kinderen een praktische manier om kennis te maken met verkeersregels. Verboom: “Het is hierbij wel belangrijk de begeleidende ouders goed voor te bereiden, want ze nemen een grote verantwoording op zich.” Ouders reageren wel verschillend op het initiatief. “De ene ouder wil graag iets aan de verkeersonveilige situatie doen, maar een ander vindt het vanzelfsprekend om zelf zijn of haar kind naar school te brengen”, verklaart Verboom tot besluit.
Bron Kader Primair 6 – februari 2007 – Iedere maand
Heeft u ook een creatieve oplossing voor een nijpend probleem?
Mail naarcommunicatie@avs.nl o.v.v. ‘Zo kan het ook’.
Interessant?
Dit artikel stond in Kader, het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden maandelijks ontvangen. De AVS komt op voor de belangen van schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Word ook lid of abonnee, ontvang voortaan iedere maand een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.