Scholen voor primair onderwijs lopen vaak tegen min of meer dezelfde problemen – of kansen – aan. Huisvesting, ongewenste imago’s, bureaucratie enzovoort. De aanpak kan uiterst origineel zijn. Basisschool De Sokkerwei in Castricum was tien jaar geleden in zo’n slechte staat dat renovatie niet meer mogelijk was: nieuwbouw dus. De school koos voor een duurzaam, energiezuinig concept. Zo houdt de school meer geld over voor bijvoorbeeld boeken, profileert ze zich opvallend temidden van de negen andere basisscholen in de buurt en worden leerlingen en ouders aangezet tot ‘duurzaam denken’.
De Sokkerwei was de eerste duurzame basisschool in Nederland. Het concept is door de school zelf ontwikkeld, in samenwerking met de architect. In het project zijn 35 woningen – waaronder twintig appartementen op het dak van de school – geïntegreerd. De fi nanciering is deels voortgekomen uit de opbrengst van die woningen. Het schoolgebouw herbergt naschoolse opvang, een (amfi )theater, muziekruimte, kantoor, een keuken voor onder meer kooklessen en een ondergrondse parkeerkelder. Het gebouw is onder andere voorzien van zonnecellen, een vegetatiedak en een warmtewisselinstallatie. Schooldirecteur Pim van Leeuwen: “De warmtewisselinstallatie zorgt ervoor dat koude lucht van buiten in het schoolgebouw komt en dat de lichaamswarmte van de kinderen de buitenlucht opwarmt. Als de kinderen de klas opwarmen gaan de ramen niet open, maar wordt de warme lucht eruit gezogen. Zo heb je minder energie nodig om de school op temperatuur te houden. Soms zetten we de installatie ‘s nachts al aan, zodat overdag het binnenklimaat aangenaam is. Het vegetatiedak isoleert sterk en houdt vocht vast. Voordeel is dat het in de zomer verkoeling geeft. Bovendien is het dak visueel aantrekkelijk in deze parkachtige wijk. Verder heeft de school daglichtafhankelijke verlichting, bewegingssensoren voor het licht op de toiletten en hoge, geluiddempende, plafonds. Het regenwater van het schoolgebouw en de woningen wordt opgevangen in een vijver, waar twee waterwoningen van profi teren.” Door minder energieverbruik houdt de school meer geld over om leermiddelen te kopen en dergelijke. ”Ook vonden we het belangrijk ons opvallend te profi leren als school temidden van de negen andere basisscholen in de buurt”, vertelt Van Leeuwen. “Ten slotte wilden we de leerlingen en ouders actief betrekken bij duurzaamheid en een andere manier van denken stimuleren. De kinderen leiden op school gasten rond en er staan overal museale bordjes. De ouders kunnen participeren aan een (winstgevend) windcoöperatieproject.” Hoe pak je zo’n groot, specifi ek nieuwbouwproject aan? Waar moet je op letten? Van Leeuwen: “Wij hebben, met het team, geïnventariseerd wat goede en niet zulke goede voorzieningen waren van de oude school. Ook hebben we veel scholen bezocht. Een bouwteam, bestaande uit ouders, leerkrachten en bestuursleden, heeft vervolgens ideeën gevormd en een programma van eisen opgesteld. We hebben er bijvoorbeeld voor gekozen het hout van de oude school te hergebruiken. Als directeur moet je alle neuzen dezelfde kant op zien te krijgen. Leg de lat voor jezelf hoog, probeer te denken in oplossingen en kijk naar subsidiemogelijkheden. Uiteindelijk hebben we het meeste wat we wilden gerealiseerd, behalve het doorspoelen van de toiletten met regenwater. De school groeit momenteel zo hard, dat we meer lokalen nodig hebben. Daar proberen we een oplossing voor te vinden.”
Meer informatie:
www.sokkerwei.nl en http://duurzaambouwen.senternovem.nl/projecten
Ook een creatieve aanpak op uw school? Mail uw suggestie naar communicatie@avs.nl o.v.v. ‘Zo kan het ook’.
Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.