Zij-instromer? Mail AVS

Op 2 oktober vond ‘Zij-instroom: nachtmerrie of droom?’ in Nieuwspoort plaats. Een debat over kansen en barrières voor zij-instromers. AVS was bij de bijeenkomst aanwezig. Ben of ken jij een zij-instromende schoolleider? Mail AVS beleidsadviseur l.tersteeg@avs.nl

Merel van Vroonhoven (zij-instromer en columniste), Freddy Weima (PO-Raad), Thijs Rovers (AOb), Eva Naaijkens (schoolleider) en Anna Bosman (hoogleraar) gingen met elkaar in debat over de kansen, maar vooral ook talloze barrières die worden opgeworpen bij het aantrekken van zij-instromers in het onderwijs.

Om het personeelstekort in het onderwijs op te lossen hebben we 10.000 leerkrachten en 1200 schoolleiders nodig. De enorme aantallen tekorten vragen om structurele aandacht vanuit de politiek en het werkveld. Maar ook om concrete oplossingen en langetermijndoelen. Dat er in de politiek, met de verkiezingen in het zicht, zo weinig aandacht voor het onderwijs is, is aldus AVS onbegrijpelijk.

Het aantrekken van zij-instromers (zowel leerkrachten als schoolleiders) is één van de concrete oplossingen in het oplossen van het personeelstekort. Een schoolbestuur kan een tegemoetkoming aanvragen voor de kosten van de opleiding, begeleiding en studieverlofkosten van een instromer buiten het onderwijs die schoolleider wil worden en daarvoor een van de schoolleidersopleidingen volgt die in de regeling zijn opgenomen. Helaas zien we dat hier nog onvoldoende gebruik van wordt gemaakt.

Net als bij schoolleiders, zien we dat ook voor zij-instromende leerkrachten talloze barrières worden opgeworpen. De stellingen in het debat bij Nieuwspoort gingen dan ook over de rol van de pabo, of er voldoende steun vanuit de scholen komt en over welke kant de politiek uit wil. Na afloop van het debat was de première van de documentaire Zijwaarts de klas in. De documentaire laat de enorme worsteling van zij-instromers zien. Mensen die hun vertrouwde leven met goedlopende carrières opgeven om van meer betekenis te kunnen zijn voor de maatschappij.

Ervaringen zij-instromers melden bij AVS

AVS besteedt in de aanloop naar de verkiezingen op diverse manieren aandacht aan het schoolleiderstekort in het onderwijs én de oplossingen ervan. Houd onze sociale kanalen in de gaten. En we komen ook graag met jou in contact! Ben jij zij-instromend schoolleider of ken jij een bestuur dat ervaring heeft met zij-instromende schoolleiders? We zijn benieuwd naar je ervaringen. Stuur een bericht naar onze beleidsadviseur Lianne ter Steeg; l.tersteeg@avs.nl.  

Links