Zestien basisscholen in Amsterdam, met in totaal 5.400 leerlingen, gaan binnenkort vanwege het lerarentekort een week dicht. Directeur Susan Herrings van de Huizingaschool sluit niet uit dat de school nog een keer een week dicht moet.

In de week van 9 tot en met 13 december sluiten de deuren van de scholen van de Stichting Westelijke Tuinsteden. De Stichting zegt tegen de Volkskrant dat de zestien stakende scholen samen aan het begin van het schooljaar dertien voltijdsleerkrachten tekort kwamen. Op dit moment zou het al om meer dan vijfentwintig leerkrachten gaan. Volgens het bestuur komen er maandelijks ten minste twee ontslagaanvragen bij. Twee scholen zouden al op omvallen staan. Bestuursvoorzitter Middelbeek rekent voor dat ongeveer zeshonderd kinderen geen bevoegde juf of meester meer hebben.

De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman vindt dat het kabinet snel met extra geld voor het onderwijs moet komen. “We hebben in Amsterdam al alle maatregelen getroffen die we konden verzinnen: we ondersteunen zij-instromers, we zorgen dat scholen klassenassistenten en conciërges hebben, we hebben gratis griepprikken uitgedeeld aan leraren en ik heb uitgezocht of er ambtenaren zijn die bevoegd voor de klas kunnen. Maar aan de salarissen kunnen we niets doen. Dat ligt in Den Haag.”

Minister Arie Slob van Onderwijs lijkt niet van plan geld vrij te maken. Volgens de bewindsman ligt er al veel extra geld op tafel. Hij wil “eerst maar eens alles op alles zetten om de middelen die er zijn goed te besteden. Daar hebben we alle partijen voor nodig.”

In de sluitingsweek gaan de lerarenteams van de zestien Amsterdamse scholen nadenken over hoe ze de onderwijskwaliteit op peilen kunnen houden. “Normaal lukt dat niet”, zegt Middelbeek, “want dan staat iedereen hier in de overlevingsstand.”

Links

Gerelateerd nieuws

  • Voortzetting prestatieboxgelden

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend