Winnaars IPON Awards 2011

Rekentuin.nl, een rekenoefenprogramma van Oefenweb.nl, heeft dit jaar de IPON award voor het beste innovatieve software product in het primair onderwijs gewonnen. De prijs voor het beste innovatieve hardware product in het po ging naar Teach32: een verzameling tablets, speciale toetsenborden en muizen die het mogelijk maken voor een hele klas, of voor groepjes in de klas, om direct interactie te hebben met het centrale digibord.

De IPON stimuleringsaward speciaal onderwijs was voor SociaalOpStap. De Rekentuin won omdat het programma volgens de jury “bijzonder adaptief is, afwisselend, voor succeservaringen zorgt en aantrekkelijk is voor alle leerlingen”. Rekentuin.nl wordt door meer dan 250 scholen gebruikt, waaronder ook vo-scholen, om leerlingen op speelse wijze op hun eigen niveau te laten rekenen. Op school, maar ook thuis. Leerkrachten krijgen allerlei feedback over de progressie van hun leerlingen. De gegevens (170.000 sommen per dag) worden ook voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. Oefenweb.nl zal over enige maanden ook een taalversie lanceren. Bij Teach32 kunnen ook iPods en Nintendo’s worden gebruikt. De jury vindt dit een goed voorbeeld van hoe een creatief idee gecombineerd kan worden met bestaande ict-hardware om tot een speels maar serieus bruikbaar onderwijsproduct te komen. SociaalOpStap is ontwikkeld voor jongeren met een autisme spectrum stoornis, die moeite hebben met sociale situaties. De website Sociaal op stap en bijbehorende gratis android applicaties voor smartphones maken het sociale proces stapsgewijs inzichtelijk, voorkomen een sociaal isolement en bevorderen de zelfredzaamheid en integratie van jongeren met autisme op school en in de maatschappij. Binnenkort verschijnt een lespakket waarmee scholen zelf aan de slag kunnen en waarmee het werken met de website en de app een blijvend onderdeel wordt binnen het lesprogramma.  De IPON Awards zijn in het leven geroepen om innovatie in het onderwijs te stimuleren. 

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.