Winnaars eTwinningprijs 2017 bekend

Obs Stedeke in Diepenheim, het Calvijn College in Tholen en Terra Het Groene Lyceum in Emmen zijn de winnaars van de eTwinningprijs 2017. De prijzen werden woensdagochtend 4 oktober uitgereikt tijdens de conferentie ‘iedereen is van de wereld!’ in Nijmegen.
 

De drie winnende scholen brengen vakoverstijgend onderwijs op een innovatieve manier in de praktijk en ze laten de leerlingen samenwerken met scholieren uit een ander land, aldus de jury van de jaarlijkse eTwinning-prijzen voor het beste online uitwisselingsproject in het onderwijs.

Foto: Rogier Reker

Internationaal vriendenboekje voor kleuters
Obs Stedeke werkte in het project Story of my life samen met een school in Litouwen. De kleuters van groep 1/2 maakten een Engelstalig vriendenboekje met filmpjes, foto’s en tekeningen van hun huis of typisch Nederlands of Litouws eten. Zo kregen de leerlingen een kijkje in het dagelijks leven van een leeftijdsgenoot in het buitenland.

De jury waardeert dit laagdrempelige project waarin wereldburgerschap op een creatieve manier is uitgewerkt, met duidelijke leerdoelen en bijpassende opdrachten.
 
Waterproject
De vmbo-2-leerlingen van het Calvijn College in Tholen werkten samen met leerlingen uit Italië, Griekenland en Turkije in het project Alice in Waterland. Het thema Water is de rode draad in dit project. De leerlingen onderzochten mythes en economische en sportieve gevolgen van het wonen aan het water in hun eigen land. De uitkomsten deelden ze met elkaar via eTwinning.
De jury prijst de grote variatie in opdrachten die de leerlingen moesten maken en de sterke planning. Het eindresultaat, een gezamenlijk geschreven en geïllustreerd verhaal als e-book, ziet er fantastisch uit, aldus de jury.
In Kader Primair 1 (september 2017) besteedde de AVS aandacht aan dit project, zie www.avs.nl/artikelen/wateralseyeopener

Terra Het Groene Lyceum wint met botanische tuin
Terra, Het Groene Lyceum in Emmen, heeft met zijn leerlingen (4e leerjaar) het project STEP uitgevoerd, dat staat voor Share, Test, Exchange, Practice. Samen met scholen in Frankrijk, Luxemburg, Polen en Duitsland maakten de leerlingen een ontwerp voor een botanische tuin. De Nederlandse leerlingen maakten een insectenhotel en een lijst van bijvriendelijke planten. Anderen werkten aan loungestoelen of plantenbakken. De jury vindt de samenwerking bijzonder, omdat beroepsgerichte en theoretische vakken en vaardigheden werden gemixt. Ook de invulling van het avondprogramma met aandacht voor wereldburgerschap vindt de jury waardevol. Het hoogtepunt was het bezoek aan de school in Frankrijk waar de leerlingen de tuin samen hebben aangelegd in een leegstaand zwembad.
 
Aanmoedigingsprijs voor Mencia de Mendoza Lyceum
De jury heeft het project Cooking 2017 Breda Valencia van het Mencia de Mendoza Lyceum (Breda), een aanmoedigingsprijs toegekend: een eTwinning-studiereis naar Malta voor de uitvoerende docent. In dit project hebben de leerlingen filmpjes gemaakt van een typisch nationaal gerecht en dat gedeeld met de school in Spanje.

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.