Steeds meer jonge leerkrachten verliezen hun baan. Teruglopende leerlingaantallen, stille bezuinigingen en doorwerkende ouderen leiden ertoe dat er voor leerkrachten onder de 30 jaar nauwelijks plek meer is op de arbeidsmarkt. Dat schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

In juli 2013 vroegen 3.312 personen uit het onderwijs een WW-uitkering aan, een toename van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Onder hen zijn 1.629 leerkrachten, twee derde van hen is jonger dan 30. Hoewel een deel van deze groep in het nieuwe schooljaar weer (tijdelijk) aan de slag kan, groeit de werkloosheid in het onderwijs: van in totaal 6.158 WW-uitkeringen in juli 2009 tot in totaal 14.714 in juli 2013. Daar zit ook ondersteunend personeel bij als administratieve krachten en conciërges. Volgens de krant verwacht het UWV dat de werkloosheid in het onderwijs pas rond 2017 afneemt, omdat dan de grootste leerlingendalingen achter de rug zijn en het aantal personen dat met pensioen gaat zijn hoogtepunt bereikt.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws