“Werkgeluk is een belangrijke voorspeller voor het behoud van onderwijsprofessionals”, zegt Paul Baan, oprichter van Klassewerkplek en trainer van de Masterclass werkgeluk. “Er is minder verzuim, minder verloop en leerlingen presteren beter.” Wat zijn nu de belangrijkste tips voor schoolleiders om dat werkgeluk te verhogen?
“Allereerst mensgericht leiderschap. Geen enkele professional wil werken in een omgeving waar je inbreng er niet toe doet en je gezien wordt als een uitvoerende van bovenaf bepaalde processen en beleid. Als de leidinggevende de mens achter de professional niet ziet, kan de professional niet presteren. En hier hoort soms bij: buiten de lijntjes durven kleuren. Met lef durven systemen te trotseren.
Ook is het belangrijk een duidelijke visie en doel voor ogen te hebben. Kan je antwoord geven op de vraag: wanneer is deze school succesvol? En kunnen je onderwijsprofessionals de vraag beantwoorden: wanneer ben ik als leerkracht succesvol? Samen kijk je naar hoe je de doelen kunt halen. Pas als je weet wat de doelen zijn, kun je als professional beslissingen nemen.
Duidelijke kaders, regels, structuren of kwaliteitskaarten zijn het fundament onder de professionele autonomie. Professionele autonomie kan alleen bestaan bij de gratie van duidelijke afspraken. Vergelijk het met een professionele voetballer. Deze is heel autonoom, maar zonder regels (met scheidsrechters) wordt het een chaos op het veld.
Ten slotte creëer je werkgeluk in een omgeving waar de professional zich kan ontwikkelen. Vraag jezelf als schoolleider af: heb ik scherp hoe het met alle teamleden gaat? Wie heeft er een ontwikkelbehoefte die nog niet is opgepakt? Wie kan er wat extra uitdaging gebruiken om scherp te blijven? Blijf leren en ontwikkelen en daag de omgeving uit hetzelfde te doen. Zorg voor samenwerking in het halen van de individuele leerdoelen, door elkaar te bevragen en feedback te geven. De schoolleider creëert de omgeving waarin professionals open en eerlijk feedback geven. ”
Klassewerkplek heeft een mooie publicatie gemaakt waarin veel praktijkvoorbeelden staan van hoe andere scholen dit aanpakken (zie downloads). De Klassewerkplekscholen hebben een ding gemeen: deze scholen hebben een omgeving gecreëerd waarin onderwijsprofessionals tot hun recht komen, wat sterk bijdraagt aan dat werkgeluk. Hoe ze dat doen, lees je in het stappenplan.