Werken met bevlogenheid

Ruud de Sain bespreekt 'Passie, energie, prestatie’ van Jessica van Wingerden en Bernadette van de Laak
Bevlogen medewerkers werken met passie en energie en leveren betere prestaties. Een klassieke win-winsituatie. Het boek ‘Passie, energie, prestatie’ van Jessica van Wingerden en Bernadette van de Laak geeft inzicht in wat bevlogenheid is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Het ‘woord vooraf’ zet al direct de toon die de basis legt voor de volgende hoofdstukken: “Werk, en de vreugde komt vanzelf” (Goethe) en “Geef me een taak die bij me past en ik hoef nooit meer te werken” (Confusius). Dan is deze lezer al verkocht en bladert hij hongerig verder. Onderwijsmensen denken wellicht: ‘Weer zo’n managementboek uit de profitsector dat moet leiden tot meer klanten, meer winst, meer doen in minder tijd en minder verzuim’. Maar juist in een onderwijsorganisatie, een echte mensgericht bedrijf, kan dit boek met open armen worden onthaald. Niet alleen door leidinggevenden: iedere leraar kan er zijn/haar voordeel mee doen. Individueel en zeker in teamverband.

De publicatie is pakkend en leest lekker weg. Het geeft praktische handvatten in de operationalisering: praktijkvoorbeelden uit bekende Nederlandse organisaties die bewust werken aan de bevlogenheid van medewerkers larderen het geheel met een herkenbaar sausje. Veel bekende managementgoeroes (Graves, Quinn, Belbin, Tuckman en Covey) en -concepten komen voorbij en worden in verband gebracht met het leitmotiv: het werken met bevlogenheid (wat is het en hoe werkt het) genereert passie, commitment en energie en leidt tot betere prestaties. Eigenlijk heel simpel, maar een hele prestatie om dat vanuit de praktijk in verband te brengen met bestaande theorieën, inzichten en managementtalk.

In hoofdstuk één wordt het begrip bevlogenheid helder neergezet, mede in het kader van taakeisen, energiebronnen, werkbeleving en de balans daarin. De output van energie dient natuurlijk wel gevoed te worden binnen de werksituatie en daarbuiten. Het tweede hoofdstuk behandelt managementbenaderingen door minder bekende brillen in combinatie met aandacht voor verschillende kenmerken van levensfasen/generatieverschillen.

Zingevingsaspecten blijven in veel onderwijsorganisaties wellicht onderbelicht, omdat de druk van het wat en hoe ons dagelijks handelen lijkt te sturen. De waaromvraag beantwoorden kan echter leiden tot echt succes. Het laatste hoofdstuk biedt tips, trucs en tools om met bevlogenheid te gaan werken. Enige vorm van doordachtheid en planmatigheid valt te prefereren boven het ‘gepassioneerd direct beginnen’. Het thema moet goed landen en het geloof er in is relevant. Het is geen kunstje, dat werken vanuit bevlogenheid. Het is ook en vooral een ‘mentale kunde’. Het boek is meer dan de moeite waard om te lezen en mentaal te implementeren in het gedachtegoed. Als je leiding geeft, leiding ontvangt en als je werkt met mensen die je wilt bewegen en ontwikkelen. De publicatie initieert de zelfbeweging, het zelfleiderschap en de ontwikkelingsgerichtheid in denken en doen in onderwijsland. Het neemt je mee naar een (h)eerlijk werkbaar onderweg en verdient het te vergroeien met gepassioneerde professionals, die groeiende generaties boeiend bewegen naar prettig presteren.
 

‘Passie, energie, prestatie. De kracht van werken met bevlogenheid’, Jessica van Wingerden en Bernadette van de Laak, 2012, Pearson Benelux

Alle eerder verschenen boekbesprekingen zijn terug te vinden op www.avs.nl/vereniging/publicatiesenproducten/kaderprimair/boekbesprekingen.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.