Het aantal schoolgaande kinderen dat wereldwijd is getroffen door schoolsluitingen, is de afgelopen maand gestegen van 232 naar 320 miljoen, blijkt uit cijfers van VN-organisatie Unesco.

Uit de analyse blijkt dat een op de vijf kinderen vanaf 1 december niet naar school kan. Nog steeds besluiten veel regeringen om scholen te sluiten vanwege de coronacrisis. In oktober nam het aantal kinderen dat door schoolsluitingen thuis kwam te zitten juist weer af.

“Deze nieuwe cijfers zijn verontrustend”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van Unicef. Een schoolsluiting zou een laatste redmiddel moeten zijn, meent de VN-organisatie die zich inzet voor kinderen.

“Er zijn voldoende aanwijzingen dat basisscholen niet de belangrijkste bronnen zijn voor besmettingen. Toch zien we wereldwijd een trend waarbij regeringen scholen sluiten als eerste toevlucht en niet als laatste redmiddel. Dit blijft voor kinderen verwoestende gevolgen hebben voor hun leerproces, voor hun mentaal en fysiek welzijn en voor hun veiligheid.”

Dinsdagavond 8 december is er een weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Dan wordt ook bekend gemaakt of de verlengde kerstvakantie wel of niet doorgaat.

(Bron: ANP)

Gerelateerd nieuws