Ledenpeiling AVS

Op tweederde van de scholen gaan leerlingen dit jaar wel op schoolkamp, maar niet op schoolreisje en op ruim 80 procent is er wel een musical voor groep 8. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 600 basisschooldirecteuren en adjuncten. “Vaak wordt wel gekozen voor een aangepaste vorm. Zo blijven schoolkampen beperkt tot hun eigen klas, vinden musicals plaats in het theater met een livestream voor familie en wordt in plaats van een schoolreisje nu een circus of feest georganiseerd op school”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren.

Minder leerlingen en leraren op school 

Op dit moment is circa 85 procent van de leerlingen en 91 procent van de leraren op school. De eerste week na de meivakantie was dit respectievelijk 88 procent en 94 procent. Hoewel de coronacijfers de goede kant op gaan, laten de aanwezigheidscijfers een ander beeld zien. Toch is het nog lang niet zo erg als medio maart toen slecht 78 procent van de leerlingen en 85 procent van de leraren op school waren.

 Aantal leerlingen op school Aantal leraren op school 
24 maart 78% 85% 
8 april 78% 87% 
22 april 81% 88% 
19 mei 88% 94% 
2 juni 87% 91% 
23 juni 85% 91% 

Zelftests niet als zinvol ervaren 

Inmiddels heeft 99 procent van de scholen de zelftests ontvangen, op de beloofde datum was dat nog slechts 50 procent. Op zo’n 30 procent van de scholen worden de effecten van sneltesten als zinvol ervaren en ook door (vrijwel) alle personeelsleden gebruikt. 41 procent ervaart het effect niet als zinvol. “Scholen mogen de tests nu alleen preventief inzetten, maar sommige scholen hadden liever gezien dat de zelftest in plaats van de PCR-test kon dienen om uitval te beperken. Nu kun je een leraar in het basisonderwijs preventief testen, maar is er alsnog een kans dat een leerling wel besmet is”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren. Gemiddeld is ruim 60 procent van het team inmiddels gevaccineerd.

“De hoop was ook dat de tests wat druk van de schoolleiders zouden wegnemen. Die zijn nog steeds veel tijd kwijt met het organiseren van afstandsonderwijs en het zoeken van reguliere vervanging. Ook knelt het nog steeds, omdat leraren moeten wachten op een afspraak en uitslag bij de GGD. De huidige tests zijn alleen preventief. Het effect is dus maar beperkt, zeker als alleen de leraar in de klas met soms dertig kinderen wordt getest en dit verder niets zegt over de mate waarin leerlingen besmet kunnen zijn.”

Gerelateerd nieuws