Veel kinderen van 9-12 jaar worden online geconfronteerd met bloot (66 procent) en/of met seks (35 procent). Meer dan de helft (55 procent) van de kinderen geeft aan daar op school géén les over te krijgen. Dat blijkt uit een peiling van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal, waaraan 900 kinderen meewerkten.
 
Zo zien kinderen bijvoorbeeld op internet een vagina (34 procent), een stijve piemel (23 procent) of mensen die seks hebben (25 procent). De peiling komt op de eerste dag van de ‘Week van de Lentekriebels’, een landelijke projectweek waarin basisscholen relationele en seksuele vorming geven.
 
Kinderen komen op verschillende manieren met online bloot- en seksbeelden in aanraking: 39 procent zoekt naar iets anders en ziet het ineens, bij 31 procent laten anderen de beelden zien, bij 25 procent verschijnt het zomaar op het scherm, 17 procent zoekt het zelf op. De meeste kinderen zien de beelden op computer, tablet of telefoon bij hun thuis (71 procent), ruim een derde (37 procent) bij een vriendje of vriendinnetje en 16 procent op school. Ze kwamen vooral via Google (41 procent) en YouTube (24 procent) bij deze beelden terecht. Bij het zien van de beelden kijkt een meerderheid van de kinderen (55 procent) wel even en klikt ze vervolgens weg, 21 procent blijft wat langer kijken en 19 procent klikt meteen weg. 
 
Zorgwekkend
Rutgers vindt het zorgwekkend dat 40 procent van de kinderen in groep 8 aangeeft géén les te krijgen over hoe om te gaan met online bloot- en seksbeelden. Ton Coenen, directeur Rutgers: “Deze kinderen staan op het punt om naar de middelbare school te gaan, waar ze niet alleen in aanraking kunnen komen met seksueel getinte beelden, maar bijvoorbeeld ook met sexting en grooming. Het is belangrijk dat zij al op de basisschool leren hoe ze hiermee kunnen omgaan, zodat ze voorbereid en weerbaar zijn.” 
 
Vertellen aan ouders
Het merendeel van de kinderen (59 procent) geeft aan met hun ouders te praten als zij bloot- of seksbeelden hebben gezien. Ruim een kwart (28 procent) van de kinderen die deze beelden hebben gezien, geeft echter aan het aan niemand te vertellen. Hoe ouder ze zijn, hoe minder vaak ze het aan iemand vertellen. Van de 9-jarigen vertelt 16 procent het niet, van de 12-jarigen 39 procent.
 
Een filter op je laptop plaatsen helpt, maar is volgens Rutgers niet de oplossing. “Kinderen zijn niet alleen thuis online; ook bij vriendjes/vriendinnetjes en op school. Ga met kinderen in gesprek over wat je kunt tegenkomen en hoe je daarmee om kunt gaan, over hoe je online met elkaar omgaat en over hoe je online je grenzen bewaakt,” aldus Coenen.
 
School en ouders samen
Rutgers roept scholen en ouders op om hier samen mee aan de slag te gaan. Scholen kunnen ouders ondersteunen bij de seksuele opvoeding door bijvoorbeeld ouderavonden te organiseren. In Nederland is seksualiteit en seksuele diversiteit sinds 2012 opgenomen als verplicht onderdeel in de kerndoelen voor het basisonderwijs. “Scholen zijn vrij om hier zelf invulling aan te geven, maar omgaan met seks in de media zou in het onderwijs zeker een plek moeten hebben.” 
 
Week van de Lentekriebels
Van 20 t/m 24 maart 2017 vindt op basisscholen in heel Nederland weer de Week van de Lentekriebels plaats. Gedurende de projectweek leren de kinderen van groep 1 t/m 8 over hun lichaam, over relaties, omgaan met social media, en over zelfbeeld en seksuele weerbaarheid. Rutgers organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD-en. In deze 11e editie staat het thema respect centraal.
 
De resultaten van het onderzoek zijn op maandag 20 maart nog te zien in de avondeditie van het NOS Jeugdjournaal: om 18.45 uur op NPO Zapp. 

Links

Gerelateerd nieuws

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend

  • Voldoende personeel grote zorg voor schoolleiders