Gemiddeld waren afgelopen twee weken 78 procent van de leerlingen en 87 procent van de leraren op school, dat is minder dan de periode daarvoor. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder duizend directeuren. Op 26 maart ging het om 85 procent van de leerlingen en 89 procent van de leraren en op 11 maart om 90 procent van de leerlingen en leraren. “Het regelmatig groepen naar huis sturen, zorgt voor extra druk op schoolleiders. Ze zijn zelfs op niet werkdagen en in het weekend bezig om vervangers te zoeken om zo te voorkomen dat kinderen naar huis moeten of er geen onderwijs kan worden verzorgd”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

“Soms kan het echt niet anders, bijvoorbeeld als de klas in quarantaine moet. Als er geen vervanging is krijgen leerlingen huiswerk mee of wordt er overgeschakeld naar afstandsonderwijs. 60 procent van de schoolleiders zette afgelopen week invallers in, maar door het personeelstekort valt dat regelen niet mee. Zeker als er geen schoolleider is, want wie zoekt dan de vervanging?”, aldus Van Haren.

Meer klassen naar huis, maar minder scholen dicht
In totaal stuurde 57 procent van alle basisscholen de afgelopen twee weken gemiddeld één op de vijf klassen naar huis vanwege corona-gerelateerde oorzaken. Dat is meer dan de periode daarvoor. Op 26 maart werden op 51 procent van de scholen gemiddeld één van 5,5 klassen naar huis en op 11 maart ging het om 43 procent van de scholen. Opvallend is dat op minder scholen alle klassen thuisbleven, 1 procent ten opzichte van 1,3 procent. Op 43 procent van de scholen waren gewoon alle klassen op school, bij de peiling op 26 en 11 maart was dat respectievelijk 49 en 57 procent.

Het maakt de roep nog sterker om het onderwijspersoneel een vooruitgeschoven plek te geven in het vaccinatieprogramma vindt de AVS. “Om de werkdruk op het onderwijs te verlichten en de kwaliteit van onderwijs te bewaken, pleiten we er al sinds november voor om zo snel mogelijk sneltesten in te zetten voor scholen. Die komen deze maand als zelftesten, maar nog veel liever willen we dat al het onderwijspersoneel wordt gevaccineerd. Dan is er veiligheid en weten we dat het onderwijs zoveel mogelijk door kan gaan en leerlingen en leraren niet onnodig thuis zitten met alle gevolgen van dien. We zien in andere landen cruciale beroepen zoals het onderwijs wel worden beschermd,” aldus van Haren.

Week van de Schoolleider

Vanaf morgen is het de Week van de Schoolleider, een moment om de schoolleiders extra in het zonnetje te zetten. Zo is op 13 april de kick-off van het cross mentoring programma, op 14 april de publicatie van de Staat van de Schoolleider en op 15 april een actie in Den Haag om op te komen voor de positie van schoolleiders. De AVS roept ook werkgevers, leraren, leerlingen en ouders op om hun schoolleider te bedanken door een kaartje, mailtje of andere blijk van waardering. De week wordt afgesloten met het AVS Schoolleiderscongres op 21 april 2021.

Gerelateerd nieuws