Een bijzondere aanpak die op de ene school werkt, is misschien ook nuttig voor de andere. Deze maand in Zo kan het ook!: Basisschool Piet Hein in Amsterdam zet een podcast in om het leesplezier te vergroten. Kinderen promoten er hun lievelingsboek in.
“Ik ben Felix en dit is Julius Zebra”, vertelt een jongen vrolijk. Interviewer Marije: “Waar gaat het boek eigenlijk over?” Felix: “Over een ezel.” Marije: “Een ezel??” Felix: “Oh, eh, haha, ik bedoel een zebra.” Zo begint aflevering 2 van de Waanzinnige Podcast waarin Felix in zeven minuten vertelt over zijn lievelingsboek, gelardeerd met applaus, brullende leeuwen, hoefgetrappel en gelach. Bij de allereerste luisteraars, de kinderen van groep 4 van basisschool Piet Hein in Amsterdam, is de podcast een succes. “Het is een beetje hoorspelachtig, waardoor kinderen meteen helemaal in het verhaal zitten. Ik zag ze met glinsterende oogjes luisteren, af en toe schrikken en vaak lachen. En na afloop wilden ze allemaal dat boek lezen”, vertelt directeur Trix Derriks.
Pareltjes
Toen twee ouders van Piet Hein-leerlingen, Marije Ravelli en Maya Shamir, haar hun plan voor de podcast voorlegde, was ze direct enthousiast. Plezier in lezen staat volgens de directeur al jaren hoog in het vaandel. Zo beschikt de school over een bibliotheek met bezielde vrijwilligers en is er een taalwerkgroep om het lezen te bevorderen. Derriks: “In die bibliotheek staan echter veel mooie boeken die niet gelezen worden, daar zochten we een oplossing voor.”
Marije Ravelli, schrijver met als specialisatie jeugdliteratuur, ging in eerste instantie zelf met deze ‘slechtgelezen pareltjes’ de klassen langs om ze te promoten. Toen ze erover vertelde aan Maya Shamir, programmamaker Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, ontstond het idee voor het maken van de podcast. “Want wat werkt er nou beter dan dat kinderen zelf aan elkaar vertellen over een boek dat zij leuk vinden?”, zegt Ravelli.
Het resultaat is de Waanzinnige Podcast voor kinderen van 6 tot 12 jaar, die uit dertien afleveringen per groep gaat bestaan. De missie van de makers is om alle kinderen in Nederland aan te steken met leesplezier, zodat ze de voordelen ervan meekrijgen. Ravelli: “Wie zijn verbeelding weet te triggeren, kan ver komen in de wereld.”
Gratis te beluisteren
Het initiatief sluit aan bij het leesoffensief waarmee de onderwijsministers de dalende PISA-scores wil keren. Dat bestaat uit meerdere acties om het leesonderwijs te verbeteren en het (voor)lezen te stimuleren. De podcast is volgens directeur Derriks een praktische manier om hiermee alvast aan de slag te gaan. “Het is ongelooflijk professioneel gemaakt en helemaal op maat gesneden op de interesse en spanningsboog van kinderen”, vertelt ze. “Je kan de podcast inzetten zoals je zelf wilt: individueel tijdens stillezen of klassikaal, waarbij je er vragen of een spel aan koppelt. Het bespaart mijn leerkrachten tijd die ze anders kwijt zijn aan een goede boekpromotie.”
De podcast is bovendien gratis te beluisteren: de eerste afleveringen voor groep 4 staan online. “Donaties zijn natuurlijk welkom”, zegt Ravelli. “Daarnaast zoeken we nog naar een structurele financiering, zodat we de andere afleveringen kunnen maken en zoveel mogelijk kinderen kunnen aansteken met leesplezier.”
Meer weten?
www.dewaanzinnigepodcast.nl
Ook een creatieve aanpak op je school? Mail naar communicatie@avs.nl o.v.v. ‘Zo kan het ook!’