Bijna de helft (49%) van de scholen ging afgelopen maandag open, een groot deel (47%) volgde een dag later en vanaf woensdag is bijna de rest (4%) open. Slechts 0,3 procent van de scholen is nog dicht. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder duizend basisschooldirecteuren. “Het is prijzenswaardig dat zoveel schoolleiders de deuren hebben geopend”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

Vorige week gaf een meerderheid van de schoolleiders in het belang van de leerling de scholen te openen, maar in het belang van de leraren nog wat zorgen te hebben. “We zien dat scholen het in het belang van de leerlingen het gewoon zijn gaan doen. Dat is top, maar vraagt van de politiek wel stappen om het zo veilig mogelijk te maken.”

Deze week is 92,4 procent van de leraren op school om onderwijs te verzorgen en 6,4 procent van de leraren geeft onderwijs vanuit huis. Slechts 1,2 procent van de leraren is niet beschikbaar. “Het is goed, sterk en dapper dat de leraren er gewoon weer zijn. Maar het legt wel een bepaalde verantwoordelijkheid bij de overheid om het zo veilig mogelijk te maken. Dat betekent wat ons betreft een plek in het vaccinatieprogramma en direct na de voorjaarsvakantie sneltesten op school”, zegt Van Haren.

Onderwijs vrijwel geheel op school

89 procent van de scholen verzorgt het onderwijs geheel op school, 10,6 procent werkt met een hybride vorm van deels op school en deels thuis en slechts 0,4 procent werkt nog geheel op afstand. 93 procent van de schoolleider voelde zich goed voorbereid op de heropening, 3,5 procent voldoende zich niet of niet volledig voorbereid.

Op 69 procent van de scholen zijn de teams over het algemeen tevreden of enigszins tevreden met de maatregelen die zijn genomen om de risico’s beheersbaar te maken en volgens 21 procent moet er echt meer gebeuren. 74 procent van de schoolteams stond positief tegenover de heropening en 9 procent negatief.

Op ongelijke tijden en met continurooster

Op 63 procent van de scholen gaan klassen (geheel of gedeeltelijk) op ongelijke tijden van en naar school om het aantal contactmomenten te beperken. 66 procent van de scholen werkt standaard en 20 procent sinds corona met een continurooster, waarbij de kinderen tussen de middag niet meer naar huis gaan. 14 procent werkt nog met een middagpauze waar kinderen wel naar huis gaan. Op 6 procent van de scholen wordt gewerkt met halve klassen.

Op 59 procent van de scholen lukt het niet en 30 procent enigzins om in de midden- en bovenbouw te werken met cohorten, voor 7 procent werkt dit prima. In de onderbouw wordt op 7 procent van de scholen gewerkt in aparte groepjes.

Op meerderheid scholen wel mondkapjes

Op 53 procent van de scholen worden door groep 7 en 8 leerlingen een mondkapje gedragen, waarvan de meerderheid (49%) alleen in de gang en een kleine groep (4%) dat ook in de klas doet. Op 47 procent worden door leerlingen helemaal geen mondkapjes gedragen. Op 66 procent van de scholen dragen leerkrachten een mondkapje, waarvan de meerderheid (57%) alleen in de gang en een kleine groep (9%) dat ook in de klas doet. Op 33 procent van de scholen wordt door leraren geen mondkapjes gedragen.

Bijna alle leerlingen in beeld, nog niet iedereen op school

Op de meeste scholen (52 procent) is zo’n 2 procent van de leerlingen niet op school vanwege coronagerelateerde redenen, dat is tevens het gemiddelde. Op 23 procent van de scholen ontbreekt niemand. Op 7 procent van de scholen gaat het om meer dan 10 procent van de leerlingen. Op 98,4 procent van de scholen zijn alle leerlingen in beeld. Slechts 1,6 procent mist nog één of meerdere leerlingen, gemiddeld 1,9 leerlingen.

73 procent van de schoolleiders is blij met het snottebellenbeleid dat later is opgenomen in het protocol, 12 procent is er niet blij mee.

Veelal zicht op voortgang

Ruim tweederde van de scholen heeft goed of voldoende zicht op de voortgang van leerlingen. 10 procent heeft nog geen matig of onvoldoende zicht op de voortgang. De scholen geven aan dat gemiddeld 12 procent van hun leerlingen tijdens het afstandsonderwijs sneller ging, 62 procent van hun leerlingen constant is gebleven en 26 procent heeft vertraging opgelopen. Van de vertragingen had circa 20 procent al een achterstand. Bij de scholen die zich goed zicht te hebben op de voortgang zijn de cijfers zelfs nog iets positiever.

Gerelateerd nieuws