Scholen hebben het zwaar door de uitval van docenten vanwege corona(maatregelen). Sinds het begin van het schooljaar zat gemiddeld 10 procent van de leraren tijdelijk thuis vanwege een verkoudheid of een besmette huisgenoot. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant onder 228 scholen, samen goed voor bijna een kwart van alle leerlingen in het regulier voortgezet onderwijs.  

De ‘corona-uitval’ komt boven op het gebruikelijke ziekteverzuim in het voortgezet onderwijs van bijna 6 procent. De docenten die thuis moeten blijven vanwege de coronamaatregelen zitten gemiddeld vier dagen thuis, aldus de Volkskrant. 

Veel scholen slagen erin om vervanging te vinden, maar een op de drie middelbare scholen (36 procent) slaagt daar niet in. Zij wijzen er op dat het door het lerarentekort moeilijk is om invallers te vinden, zeker op de korte termijn. 

Scholen kiezen er vaak voor docenten die thuiszitten, maar niet ziek zijn, les te laten geven op afstand. Ook komt het voor dat scholen studenten inhuren om toezicht te houden tijdens deze lessen. Anderen laten leerlingen huiswerk maken onder toezicht van een docent. Het komt ook vaak voor dat de lessen uitvallen, blijkt uit de enquête. 

Uit de enquête blijkt dat 84 procent van de middelbare scholen vreest dat ze in de herfst en winter niet genoeg personeel hebben om volwaardig onderwijs te kunnen bieden. Dit gaat ten koste van de onderwijskwaliteit.

Basisscholen

Ook basisscholen worstelen met leerkrachten die uitvallen vanwege de coronamaatregelen. Op sommige scholen worden nu al hele klassen naar huis gestuurd, omdat te veel leraren door coronasymptomen niet naar hun werk kunnen komen. Dat berichtte BNR Nieuwsradio onlangs. 

Uit een recente peiling van de AVS bleek dat 80 procent van de scholen in de laatste week van september een of meerdere leraren missen. Veruit de meeste leraren ontbreken omdat ze wachten op een test- of testuitslag. Veel leraren vanwege reguliere ziekte of een besmet gezinslid en sommige leraren ontbreken omdat ze in de risicogroep vallen of positief waren getest. Ongeveer een kwart van de leraren kon door de schoolleiders worden ingezet voor thuisonderwijs. 

Links

Gerelateerd nieuws