VMBO-scholen willen examens schrappen

Stichting Platforms Vmbo wil dit schooljaar de centrale praktijkexamens schrappen vanwege de vertragingen die zijn opgelopen tijdens de corona-lockdown. Dat meldt het AD.

Vmbo-ers dreigen examens te moeten doen waar ze door corona niet op zijn toegerust. Leerlingen van de beroepsgerichte vmbo-opleidingen (basis en kader) hebben voor de zomervakantie zo’n dertien weken praktijklessen gemist. Hoewel ze soms een praktische opdracht kregen voor thuis, is het gros van de lesstof niet behandeld. Vmbo-scholen kunnen niet garanderen dat de huidige examenkandidaten alle praktijkvakken op tijd inhalen. Het is te vroeg om in april al centrale praktijkexamens af te nemen. In de bovenbouw van vmbo basis en kader zitten ruim 90.000 leerlingen.

De scholen hopen dat het centraal praktijkexamen wordt geschrapt. Dan kunnen ze na het centraal schriftelijk examen voor de theorievakken door met de praktijkvakken. De scholen brengen nu de achterstanden in kaart. Op basis daarvan moet de examinering worden aangepast.

Het ministerie van Onderwijs geeft aan dat het centraal praktijkexamen gewoon doorgaat. Wel krijgen scholen extra tijd om de examens af te nemen.

Scholen zeggen daarmee slechts enkele weken te winnen. Ook de miljoenen euro’s die het ministerie uittrok voor extra leertijd halen onvoldoende uit. ,,We hebben onze praktijkdocenten nodig voor die lessen. Die kan je moeilijk veel uren extra laten draaien”, verklaart Van Nierop voorzitter van Stichting Platforms Vmbo (SPV) in het AD.

 

Links