Vierde academische pabo geformeerd

De pabo´s van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN: pabo Arnhem en pabo Groenewoud Nijmegen) en het onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen starten met ingang van het studiejaar 2009-2010 ook een Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs.

Deze Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs is de eerste in Nederland die een bachelor op de pabo combineert met een master in pedagogische wetenschappen en onderwijskunde. Vwo-studenten kunnen kiezen uit twee trajecten. Eén daarvan is dat ze beginnen aan de vierjarige pabo-opleiding (bachelor) en daarna de universitaire masteropleiding doen. In het andere geval beginnen ze met de universitaire bacheloropleiding pedagogische wetenschappen (inclusief onderwijskunde), gevolgd door een masteropleiding. De opleiding voorziet in een programma dat studenten in staat stelt om de eindtermen van zowel een universitaire studie in de pedagogische wetenschappen en onderwijskunde als een hbo-opleiding tot leerkracht in vijf jaar te verwerven. Na de studie beschikken afgestudeerden over drie diploma´s: een Bachelor of Education, een Bachelor of Science in de Pedagogische Wetenschappen en een Master of Science in de Pedagogische Wetenschappen of Onderwijskunde. Het is de vierde pabo-opleiding met een academisch karakter. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht hadden de primeur van de academische pabo. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is in gesprek met enkele pabo´s in het noorden om een eerstegraads lerarenopleiding voor het basisonderwijs te starten. Saxion Hogescholen in Deventer (samen met de Universiteit Twente) treffen ook voorbereidingen, evenals Amsterdam. In Leiden verkeert het hoger onderwijs nog in een verkennende fase. De Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (Alpo) van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht heeft recentelijk de Award Onderwijsvernieuwing 2008 gewonnen. Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid reikt de Award Onderwijsvernieuwing jaarlijks uit aan een instelling met de beste en meest innovatieve onderwijsvernieuwing

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.