Vier vrouwen, Daisy Mertens, Anna Hinkema, Joke de Jong en Merel Brugman, zijn zaterdag Leraar van het jaar 2016 geworden. Zij namen op 8 oktober op het Lerarencongres in Amersfoort hun awards in ontvangst uit handen van minister Jet Bussemaker van OCW. De winnaars zijn allemaal uitblinkers en gaan komend jaar o pad als ambassadeur van het onderwijs.

Fotowinnaars met minister 2016 - (fotografie: Fred Ernst)
Vlnr: Joke de Jong, Daisy Mertens, Jet Bussemaker, Merel Brugman, Anna Hinkema                      
Copyright foto: Fred Ernst

PO: Daisy Mertens, BBS De Vuurvogel in Helmond
De jury vermeldt dat Daisy de leerlingen bij de inrichting van hun eigen leerproces betrekt en daarbij een coachende rol aanneemt. Ze heeft hoge verwachting van de zelfstandigheid van de kinderen. Verder is ze reflectief en constant op zoek naar verbetering van het onderwijs.
 
SO: Anna Hinkema, Dr. J. de Graafschool in Groningen
Zowel leerlingen als collega’s zijn enthousiast over haar als leerkracht en als begeleider. Ze is gedreven om kennis en ervaring met betrekking tot het speciaal onderwijs te delen. Anna werkt op een school met leerlingen die slechthorend zijn, een stoornis in de taalontwikkeling of in het autistisch spectrum hebben. Daarnaast is ze ook ambulant begeleider in het reguliere onderwijs, waar ze medewerkers begeleidt die een cluster-leerling in de groep hebben.
 
VO: Joke de Jong, Het Schoter in Haarlem
Joke motiveert leerlingen het beste uit zichzelf te halen. Ieder kind leert in haar lessen ook de ander te accepteren en te respecteren in diens uniciteit. Ze is bevlogen en creatief, heeft een onderzoekende houding, is actief op het gebied van onderwijsvernieuwingen en in staat om op alle niveaus over het onderwijs te praten, aldus de jury.

Merel Brugman, leraar bij het ROC A12 in Velp, is leraar van het Jaar geworden in de categorie MBO.

De verkiezing Leraar van het Jaar is een initiatief van de Onderwijscoöperatie. De Leraren van het Jaar zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep binnen hun sector. De verkiezing draagt ook bij aan een positief imago van het beroep, en zorgt ervoor dat de kwaliteit van de beroepsgroep bespreekbaar gemaakt wordt. De verkiezing wordt sinds 1999 georganiseerd.

Gerelateerd nieuws