Op maandag 22 juni presenteerde de Commissie Herijking Canon van Nederland het rapport Open vensters voor onze tijd – De Canon van Nederland herijkt. Het rapport wordt overhandigd aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De presentatie vond plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, in aanwezigheid van de pers.

De Canon van Nederland, die in 2006 werd samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat, vertelt de geschiedenis van Nederland in vijftig iconische personen, gebeurtenissen en ontwikkelingen. De vernieuwde Canon blijft bestaan uit vijftig vensters: vensters zijn vervangen en andere vensters hebben nieuwe namen gekregen. Bovendien zijn alle venster-teksten herschreven, waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met de door de commissie vastgestelde richtlijnen voor een evenwichtige canon. Het vernieuwde venster-palet is vanaf 22 juni te vinden via de website van de Canon. Een commissie onder leiding van 

prof. dr. James Kennedy, decaan van het University College Utrecht, werkte het afgelopen jaar aan de samenstelling van de vernieuwde Canon. 

De presentatie van het rapport en de bekenmaking van de vernieuwde Canon vond deels via een openbare livestream plaats. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus was het alleen mogelijk met slechts een klein gezelschap samen te komen in het Nederlands Openluchtmuseum.

Vanaf 22 juni is alle informatie rondom de vernieuwde Canon te vinden op www.canonvannederland.nl. Ook de Canonmusea en hun topstukken zijn hier dan (weer) te vinden.

Gerelateerd nieuws