Scholen kunnen voorlopig door de coronacrisis nog niet open, wel blijven scholen kwetsbare leerlingen opvangen, zo zei premier Rutte op 12 januaru tijdens een persconferentie. Voor de scholen in het voortgezet onderwijs wordt de lockdown met 3 weken verlengd, tot 9 februari, en komt er een 1,5 meter afstandsverplichting bij. Komende week wordt meer duidelijk over de effecten van de Britse variant en dan wordt meteen bekeken of het primair onderwijs mogelijk al vanaf 25 januari open kan. 

“We hebben begrip voor de beslissing van het kabinet. We willen als schoolleiders heel graag de scholen openen, maar het moet wel veilig kunnen”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren. “Schoolleiders dragen deze dubbele verantwoordelijkheid van zo goed mogelijk onderwijs als veiligheid van zowel de leerlingen als het personeel. Sinds de lockdown zijn de cijfers niet veel beter geworden en er is zelfs een virusmutatie waar nog veel vragen over zijn, zoals de besmettelijkheid van kinderen.” 

Er is zorg of de 1,5 meter goed gaat lukken in het VSO en praktijkonderwijs. Hier wordt uiterste inspanning voor gevraagd, maar dit zal op momenten onmogelijk zijn.

Verdeeldheid en dilemma’s bij schoolleiders

Een kleine meerderheid (51 procent) van de scholen had graag gezien dat de scholen open gingen, zo bleek vorige week uit een peiling van de AVS onder duizend schoolleiders. Schoolleiders geven ook het dilemma aan tussen kwaliteit van onderwijs voor de leerlingen en de verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving voor het personeel en leerlingen.

In het belang van de leerling wil 64 procent open

Als enkel wordt gekeken naar het belang van de leerling ligt het percentage dat open wil zelf nog hoger (65 procent open, 35 procent dicht), zo blijkt uit een aanvullende peiling onder 1700 schoolleiders. Er worden dan ook alternatieven aangereikt, zoals helemaal open (41%), minder kinderen tegelijk (16%), voor bepaalde leeftijdscategorieën (4%) of nog strengere maatregelen (3%). Van Haren: “We weten dat fysiek onderwijs voor de leerlingen verreweg het beste is. Met het huidige afstandsonderwijs toont het onderwijs zijn flexibiliteit en proberen we zoveel mogelijk resultaat te boeken, maar het is geen les op school.”

In het belang van onderwijspersoneel wil 45 procent open

Schoolleiders worden voorzichtiger als wordt gekeken naar het belang van het onderwijspersoneel, dan wil nog slechts 45 procent de deuren openen, waarvan tien procent wel meer gerichte doelgroepen zou willen opvangen. “Het laat het dilemma zien waar schoolleiders en ook de politiek nu mee te maken heeft. Natuurlijk is het aan de ene kant een cruciaal beroep, maar dan moet ook worden gezorgd dat het zo veilig mogelijk kan, zoals meer onderzoek en voorrang bij vaccineren”, aldus Van Haren. Ook vroeg de AVS aandacht voor de hoeveelheid noodopvang.

In het voortgezet onderwijs zal gestart worden met de pilots om alle leerlingen te testen en ook wordt er naar toegewerkt dit in het po op te gaan pakken. Ook wordt er (nogmaals) aandacht gevraagd bij werkgevers om hun werknemers de ruimte te geven bij het thuiswerken om dit met zorg- en onderwijstaken te kunnen combineren. Aan ouders de oproep om geen onnodig beroep op de noodopvang te doen al is er veel begrip voor de moeilijke situatie waarin werkende ouders zich bevinden.

Van Haren: “We zien ons wekelijks met nieuwe inzichten geconfronteerd. Dit betekent helaas dat er steeds nieuwe zorgen en onzekerheden zijn en dat ook de maatregelen vaak worden bijgesteld. Toch zien we veel begrip en waardering voor de keuzes en inspanningen die worden geleverd.”

Links