De onderwijsuitgaven nemen bij bijna alle partijen toe. Bij GroenLinks, de PvdA en D66 nemen de onderwijsuitgaven het meest toe. Bij SGP en de VVD blijven de onderwijsuitgaven per saldo nagenoeg ongewijzigd. Dit blijkt uit Keuzes in kaart 2022-2025, de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s die het Centraal Planbureau (CPB) heeft gepubliceerd.

Bij ongewijzigd beleid, dat wil zeggen zonder nieuwe investeringen, zou het onderwijs 1,2 miljard in de plus komen. De extra investeringen (in miljarden euro’s) van de diverse partijen komen dus bovenop het zogenoemde ‘basispad’:

VVD0,1
CDA1,3
D667,4
GroenLinks8,4
SP4,2
PvdA8
ChristenUnie4,5
SGP0
DEN3,9
50Plus0,7

GroenLinks introduceert een startkapitaal voor achttienjarigen dat de eerste vijf jaar alleen gebruikt kan worden voor onderwijsuitgaven. D66, GroenLinks, de SP, de PvdA, de ChristenUnie en DENK willen bestuurlijke akkoorden afsluiten om de salarissen in het primair onderwijs te verhogen. DENK, GroenLinks, D66 en de SP maken middelen vrij voor kleinere klassen in het primair of voortgezet onderwijs. Onder andere de PvdA en D66 verhogen de budgetten voor specifieke doelen zoals onderwijsachterstandenbeleid, Passend onderwijs of voortijdig schoolverlaten.

50PLUS, het CDA, DENK, de PvdA en de SP voeren een basisbeurs in voor studenten in het hoger onderwijs. GroenLinks, de SP, de PvdA, de ChristenUnie, DENK en het CDA maken daarnaast ook middelen vrij om studenten die onder het studievoorschotstelsel vielen, te compenseren.

Het CPB licht traditiegetrouw de plannen door van de politieke partijen die daaraan meewerken. Een aantal partijen ontbreken, waaronder de PVV en Forum voor Democratie.

OnderwijsKieskompas

Dit jaar is er voor het eerst een verdiepende stemhulp voor iedereen die betrokken is bij het onderwijs: het OnderwijsKieskompas.Het OnderwijsKieskompas is in samenwerking met de Stichting van het Onderwijs tot stand gekomen.

Verkiezingsplacemat Kader Primair

Bij de komende Kader Primair die dit weekend uitkomt zit een ‘verkiezingsplacemat’. Hierin vinden schoolleiders een aantal belangrijke plannen uit de verkiezingsprogramma’s van 10 partijen overzichtelijk op een rijtje.

‘Binnenhof online onderwijs’ tour

Een bezoekje aan het Binnenhof is dé manier om de politiek voor scholieren tastbaar te maken. Maar een fysiek bezoek is momenteel vanwege de corona-maatregelen niet mogelijk. Daarom brengen Schooltv en ProDemos het Binnenhof nu naar de leerlingen toe, met de ‘Binnenhof online onderwijs’ tour; een online rondleiding door het Binnenhof. Hiermee kun je individueel of samen met de klas virtueel rondkijken in de verschillende ruimtes van het Binnenhof. Ook ontdekken leerlingen alles over de werking van onze Nederlandse Democratie.

Interactieve schoolplaat

Daarnaast biedt Schooltv een interactieve schoolplaat over de Tweede Kamer: De Tweede Kamer Kijker. Binnen die schoolplaat komen leerlingen via foto’s, tekst en uitlegvideo’s nog meer te weten komen over deze belangrijke plek. Ook bevat de schoolplaat educatieve spelelementen zoals het debatrad en een virtuele zeteldeler.

Links