Verkiezingen

Nog even en het is weer zover. Nee, ik bedoel niet het WK voetbal, hoe leuk ook, maar we mogen weer naar de stembus. En er is keuze genoeg. Niet minder dan zeventien (!) partijen verdringen zich om onze aandacht. Het valt niet mee om daaruit de juiste keuze te maken. We laten dat dus maar over aan stemwijzers; blijkbaar zijn we niet meer in staat om alles bij te houden. Nog even en we hoeven slechts een wensenlijstje in te vullen en de machine maakt de keuze. Ik weet niet of u, als AVS-lid, de beloftes van de diverse partijen over onderwijs laat meewegen in uw keuze straks in het stemhokje. Het gaat in de wereld en in Nederland per slot van rekening om meer dan onderwijs alleen. Maar toch.

Om u een beetje op weg te helpen hebben we in deze Kader Primair de voornemens die de diverse partijen met onderwijs hebben op een rijtje gezet (zie pagina 32). Ik zeg uitdrukkelijk `voornemens´; de praktijk zal moeten uitwijzen wat daar na de coalitievorming van overeind is gebleven. In het verleden bleken mooie beloftes van vóór de verkiezingen vaak loze beloftes. Dat we nu echt moeten investeren in de nieuwe generaties hoef ik niet meer uit te leggen, daar is vriend en vijand het wel over eens. Het begint met investeren in schoolleiders en leerkrachten, in goede scholen en een veilig leerklimaat, zowel binnen als buiten onze scholen. We staan aan het begin van een tijdperk van grote veranderingen, zowel als het gaat om onze welvaart als om hoe we omgaan met de nieuwe uitdagingen waar we voor staan. De staatsschuld loopt niet alleen in Griekenland explosief op, de banken spelen nog steeds een dubieuze rol in het herstel van de economie, de sociale zekerheid komt steeds verder onder druk te staan en bevolkingsgroepen worden tegen elkaar uitgespeeld. Om straks goede keuzes te kunnen maken, hebben we visionaire en krachtige leiders nodig. Dat begint in het stemhokje. Ik wens iedereen veel wijsheid toe.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.