Veel jonge leerlingen stemmen links bij Kieswijzer voor Kinderen

Veel kinderen van 7 tot 13 jaar die de Kieswijzer voor Kinderen invulden kiezen voor linkse partijen (Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks). De afgelopen drie weken is de Kieswijzer voor Kinderen meer dan 165.000 keer ingevuld. 66 procent daarvan waren kinderen van 7 tot 13 jaar.

In de Kieswijzer voor Kinderen krijgen kinderen twintig stellingen voorgelegd over belangrijke maatschappelijke onderwerpen zoals klimaat, economie, zorg en cultuur. Ook zijn er stellingen toegevoegd over thema’s als social media, pesten, kinderarbeid en school. De resultaten van de Kieswijzer laten zien hoe Nederland eruit zou zien als deze groep jonge burgers het voor het zeggen krijgt.

Onlangs kwamen onderzoekers van de UVA nog met het alarmerende bericht dat jongeren democratie maar een vaag begrip vinden en dat er op school nauwelijks over politiek gesproken wordt. Volgens de onderzoekers moet er meer tijd besteed worden aan burgerschapsonderwijs in het basisonderwijs.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat het gedachtegoed van de deelnemende kinderen (7 tot 13 jaar) het meest overeenkomst met de volgende partijen, in deze volgorde:

  1. Partij voor de Dieren
  2. PvdA
  3. GroenLinks

Enkele opvallende resultaten op een rij:

  • 76 procent vindt dat Nederland in de EU moet blijven.
  • 68 procent vindt dat het koningshuis níet moet worden afgeschaft omdat het ouderwets zou zijn.
  • 71 procent vindt dat kinderen van asielzoekers die in Nederland zijn geboren hier mogen blijven.
  • 76 procent vindt dat online pesters een boete moeten krijgen.
  • 57 procent van de meisjes vindt dat je niet eerder vrijgelaten mag worden uit de gevangenis als je je goed gedraagt (47 procent van de jongens vindt dit).
  • 51 procent van de meisjes vindt dat er minder vlees gegeten moet worden in Nederland (38 procent van de jongens vindt dit).
  • 44 procent van de jongens vindt dat kinderen geld mogen verdienen met social media zoals Tiktok of YouTube (32 procent van de meisjes vindt dit).

In 2010 bedacht de toen negenjarige Wytze Walstra de Kinderstemwijzer. Tien jaar later heeft hij, samen met zijn medestudent Milou de Schrijver, de handen in één geslagen met Samsam en Kidsweek bij de ontwikkeling van de Kieswijzer voor Kinderen. Om kinderen opnieuw bewust te maken van het belang van verkiezingen.

Ook jongeren van 13 tot 18 jaar (17 procent) en volwassenen (10 procent) hebben de Kieswijzer gebruikt om uit te vinden waar hun politieke voorkeur ligt.

De Kieswijzer voor Kinderen kan nog tot en met 17 maart worden ingevuld.

Links