Veel inspiratie en ontmoeting op geslaagd AVS Schoolleiderscongres

Met meer dan 600 deelnemers was er op 18 maart 2022, na een coronaperiode, weer fysiek het AVS Schoolleiderscongres. Uit het hele land kwamen schooldirecteuren en andere leidinggevenden uit het onderwijs samen voor inspiratie en ontmoeting. Deelnemers, sprekers, standhouders en sponsors genoten zichtbaar van de vele ontmoetingen en inspiratie die werd opgedaan.

Het congres werd kort na 9.00 uur afgetrapt door dagvoorzitter en AVS-vicevoorzitter Ingrid Doornbos, waarna Karin Straus aan het begin van de dag de voorzittershamer overnam van Petra van Haren. Laatstgenoemde nam na acht jaar bij de AVS afscheid om aan de slag te gaan bij ESHA.

https://twitter.com/jan_morsink/status/1504736135360270346?s=20&t=FMY8WuImaF7zQyLRYSIuWw

Eerste jaarrede en uitgave leiderschapspraktijken

In haar eerste jaarrede sprak Karin Straus vervolgens waardering uit voor het harde werken van leidinggevenden in het onderwijs, die mede door corona bijzonder intensieve jaren achter de rug hebben. Als opvolging op de Toekomstagenda Schoolleiders presenteerde Straus ook een uitgave waarin een groep wetenschappers leiderschapspraktijken en theorieën beschrijven. Een leiderschapspraktijk is in dit kader een samenhangend geheel van activiteiten die één of meer leidinggevenden uitvoeren ter verbetering van onderwijskwaliteit en schoolontwikkeling. Aan de hand van deze uitgave wordt de komende tijd met schoolleiders (zowel po, als vo en mbo) in co-creatie gewerkt aan tools die ze kunnen gebruiken in de praktijk.

Toespraak minister Wiersma

Vanwege de ministerraad kon Dennis Wiersma, de nieuwe minister van primair en voortgezet onderwijs, niet fysiek op het congres aanwezig zijn. Daarom sprak hij de directeuren toe in een videotoespraak. Ook werden in een video de genomineerden voor de verkiezing Meest Innovatieve Schoolleider van het Jaar gepresenteerd.

Luitenant-generaal Luyt ziet overeenkomsten tussen onderwijs en de Luchtmacht

Met oog op de situatie in Oekraine was de aanwezigheid van luitenant-generaal Luyt bijzonder actueel. Generaal Luyt vertelde hoe hij zich inspant voor blijvend investeren in de vernieuwing van onze luchtmacht. De snel veranderende omgeving waarin de luchtmacht slagkracht moet leveren eist dat ook van ons, meent hij. Als geen ander weet hij dat de manier waarop we vandaag werken gewoonweg niet goed genoeg is voor de vliegoperaties van morgen. Door focus aan te brengen wordt nadrukkelijk de koppeling gezocht met de uitvoering van de missies van vandaag en morgen. Luitenant-generaal Dennis Luyt over veranderend leiderschap. Hoe kan je als team meters maken? Wat zijn overeenkomsten en verschillen tussen leger en onderwijs? Volgens Luyt gaat het om doelen stellen, ruimte geven en eigenaarschap. Een mooie link naar het cross mentoring initiatief van de AVS en NL2025 waarin schooldirecteuren en leidinggevenden uit andere sectoren van elkaar leren.

https://www.linkedin.com/embed/feed/update/urn:li:share:6910632939542228992

Meer dan 20 workshops, een volle informatiemarkt en prikkelende pitches

Na het plenaire ochtendprogramma begaven de deelnemers zich naar de informatiemarkt waar ze elkaar konden ontmoeten en veel onderwijspartijen zich presenteerden. Ook was er een ruime keuze voor inspirerende sessies tijdens de workshopsrondes. Zo konden deelnemers aan de slag met  ouderbetrokkenheid, het cross mentoring programma en de start van een netwerk voor jonge schoolleiders. Het AVS Netwerk voor jonge schoolleiders komt op 17 juni weer samen en geïnteresseerden kunnen zich melden via jongeschoolleiders@avs.nl. Tijdens de lunch werden prikkelende pitches gehouden via een ‘silent disco-concept‘ door Hiro Schooljudo, AVS Duurzaam Vitaal en Jeugdfonds Sport en Cultuur.

Op reis met Marc Oonk

In zijn tijd als hoofdbestuurder van een sportbond zei de toenmalige bondscoach tegen Marc: “Ik heb graag dat mijn speelsters uit balans zijn, want dan kom je sneller in beweging.” In zijn lezing vertelde Marc over hoe je binnen het onderwijs gebruik maakt van de onbalans. Aan de hand van het door hem doorontwikkelde model ‘DNA van ontwikkeling’ nam hij de deelnemers mee op reis. Een reis waarvan hij zeker weet dat iedere medewerker binnen zijn of haar organisatie deze aflegt. Door relevante praktijkvoorbeelden, inspirerende filmfragmenten en prikkelende stellingen gaf hij de deelnemers praktische handvatten.

https://www.linkedin.com/posts/sybillevanbladel_werkgeluk-teamontwikkeling-onderwijs-activity-6910596504692932608-qxhf?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web

Meest Innovatieve Schoolleider van het Jaar 2022: Marleen de Kleijn

Schooldirecteur Marleen de Kleijn van Startpunt International in de Haagse Schilderswijk is op het AVS Schoolleiderscongres door haar schoolleiders verkozen tot Meest Innovatieve Schoolleider van het Jaar 2022. De Kleijn ontving de prijs onder meer voor de invoering van een heel nieuw onderwijsconcept dat de resultaten op haar school aanzienlijk verbeterde. Zij kreeg de prijs uit handen van de winnaar van vorig jaar, Margreet van Iterson. Naast Marleen waren dit jaar ook Petra van Dam en Ilse Wielockx gewaardeerd voor hun innovaties. Bekijk hier de video’s van alle kandidaten. Ook werden op het congres door initiatiefnemer Paul Baan alle Klassewerkplekken van 2022 bekendgemaakt.

Afsluitende borrel en Petra van Haren benoemd tot erelid

Als dank voor haar inzet in de afgelopen jaren als AVS-voorzitter ontving Petra van Haren het erelidmaatschap van de AVS en werden tijdens een afsluitende borrel toespraken aan haar gericht en cadeaus overhandigd. Het bleef nog lang gezellig tijdens Drinks & Bites waar menig directeur genoot van het fantastische eten, drinken en samenzijn.

Voor in de agenda: het volgende AVS Schoolleiderscongres vindt plaats op 17 maart 2023.