Veel geheimen bij meisje voorspelt slechte relatie met ouders

Stimuleren tot vrijwillig delen
Ouders moeten waakzaam zijn wanneer hun dochter veel geheimen heeft. Als meisjes veel geheimen hebben, is dat niet alleen een gevolg maar ook een voorspeller van problemen in de relatie tussen ouders en hun dochter(s).

Dat concludeert onderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht in haar onderzoek naar geheimhouding onder adolescenten. Een opvallend verschil met de jongens: terwijl deze sneller informatie achterhouden voor hun ouders, heeft dit geen invloed op de verhoudingen. Een mogelijke verklaring voor het verschil is de intiemere relatie die meisjes doorgaans met hun ouders hebben. “In tegenstelling tot jongens zijn meisjes afhankelijker van emotionele steun van hun ouders”, aldus de onderzoeker. “Die steun komt onder druk te staan zodra meisjes dingen achterhouden, wat een ongewenste afstand creëert tussen ouders en dochter.”

Normaal proces
Dat adolescenten geheimen hebben voor hun ouders, is niet opmerkelijk. Geheimen hebben is zelfs van belang voor de ontwikkeling; het helpt om onafhankelijk en autonoom te worden. Bij het vermoeden dat het kind wel erg veel verbergt, raadt Keijsers aan de adolescent te stimuleren informatie vrijwillig te delen. Volgens de Utrechtse onderzoeker is het niet langer functioneel opvoedgedrag om geheime informatie op te eisen. Het is zelfs af te raden. “Het leidt bij jongeren namelijk eerder tot gevoelens van `over-controle´, wat weer kan leiden tot conflicten en zelfs meer delinquentie binnen goed functionerende gezinnen.” Keijsers toonde in eerder onderzoek al aan dat afname in communicatie tussen ouders en kind kan samengaan met een toename in crimineel gedrag van zowel jongens als meisjes.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.