Veel angst onder Nederlandse kinderen om oorlog in Oekraïne

Meer dan de helft van de 10- tot 18-jarigen denkt vaak aan de oorlog in Oekraïne. Twee van de drie jongeren voelen zich verdrietig of angstig. Bijna de helft van de kinderen en jongeren is bang dat er ook in Nederland oorlog komt. Dat blijkt uit een onderzoek van UNICEF onder ruim 1000 kinderen.

Iets minder dan de helft van de kinderen en jongeren is bang dat de oorlog ook in Nederland uitbreekt. Basisschoolleerlingen denken vaker dan middelbare scholieren dat er ook in Nederland oorlog komt. Op de middelbare scholen voelen scholieren zich vooral machteloos.

Kinderen en jongeren kunnen hun zorgen over het algemeen goed delen, bijvoorbeeld met ouders, vrienden en op school. Vier op de vijf kinderen praten met hun ouders over de oorlog in Oekraïne en ongeveer de helft van de Nederlandse kinderen met leeftijdsgenoten. Op 92 procent van de basisscholen wordt er tijdens de les over de oorlog gepraat. Dit is iets minder op middelbare scholen, namelijk 81 procent.

Eén op de drie Nederlandse kinderen komen in actie voor de Oekraïners, vooral basisschoolleerlingen. Een op de vijf komt nu nog niet in actie, maar is wel van plan dit te gaan doen.  Zo hielpen kinderen met het inzamelen van lege flessen voor statiegeld of met een sponsorloop op school.

UNICEF geeft aan dat zij in de afgelopen weken 40.000 leerkrachten hebben voorzien van gesprekstips.

Links