Van leiders worden keuzes gevraagd

De mogelijke regeringsdeelname van de PVV na de verkiezingen roept veel vragen op. De NRC van afgelopen zaterdag kopte: “Positieve geluiden uit onderwijs en zorg”. `Hè´, denk je dan, `hebben ze ons dan gebeld?´ Nou nee, wel BON (Beter Onderwijs Nederland). En dan met name Ad Verbrugge, de voorzitter die zich als dé redder van het onderwijs afficheert. Letterlijk wordt hij geciteerd: “Wij en zij ageren tegen commissies, lobby clubs, tegen de bureaucratie in het onderwijs waarin veel geld wordt verspild, tegen de positie van de Raden, de nadruk op grootschaligheid, de ondergeschiktheid van de leraar (…).” Daarna meldt hij dat de PVV nu al aan BON-standpunten beantwoordt. Tijdens mijn (lobby!) gesprekken met Martin Bosma van de PVV is dat overigens van geen kant gebleken. En wat is dat toch met die gemeenplaatsen? Alsof anderen ook niet tegen bureaucratie zijn, tegen onnodige grootschaligheid en onnodige geldverspilling. Maar zo eenvoudig ligt het allemaal niet. In de zo door Verbrugge bejubelde jaren zeventig heerste er door de centrale aansturing van het onderwijs een enorme bureaucratie, niet te vergelijken met nu. Daarbij komt dat onze leerlingen leven in de 21e eeuw en scholen daar dus gelukkig rekening mee houden. En is de leerkracht eigenlijk wel in een ondergeschikte rol gedrongen? Tijdens mijn bezoeken in scholen krijg ik niet de indruk en bepalen schoolleiders en leerkrachten gezamenlijk in hoge mate wat er gebeurt. Ga dus niet aan de kant staan roepen Ad, maar help mee ons primair en voortgezet onderwijs volwassen te maken! Want het zal toch niet zo zijn dat je jouw visie wil realiseren door de ogen te sluiten voor andere, zeer discutabele standpunten die de PVV soms uit en haar weinig democratische karakter?

PS Na het schrijven van deze column nog even op de site van BON gekeken. Gelukkig is Ad zelf ook geschrokken van zijn standpunt en nuanceert hij dit snel door te stellen dat BON politiek neutraal is. Maar van echte leiders wordt gevraagd kleur te bekennen! Daar hangt straks teveel van af.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.