Vakjury beoordeelt ondernemende leerlingen

Klasse!Actie uitgebreid met prijs en lesmateriaal
Dit jaar strijden leerlingen die deelnemen aan de Klasse!Actie van Day for Change – de jaarlijkse microkredietactie op basisscholen in Nederland – met hun bedrijven om de titel `Microkredietonderneming van het Jaar´, met een bijbehorende wisselbeker voor het meest originele bedrijf. De vakjury bestaat uit kinderboekenschrijfster Carry Slee, topondernemers Ben Woldring (Bellen.com), Raymond Spanjar (Hyves) en Jos van Tilburg (G-Star), leerkrachten en leerlingen.

De Klasse!Actie wordt inmiddels voor het derde achtereenvolgende jaar georganiseerd en loopt van 10 maart tot 25 april 2009. De benoeming van de `Microkredietonderneming van het Jaar´ zal op 22 april 2009 plaatsvinden.

Alle basisschoolleerlingen in Nederland kunnen met hun groep een microkrediet van 20 euro ontvangen van Day for Change, om eigen `bedrijven´ op te zetten. Met het geld dat de leerlingen hiermee verdienen steunen ze microkredietprojecten in ontwikkelingslanden. Day for Change is een initiatief van onder meer Marc Klein Essink (ambassadeur). Het doel van de actieorganisatie is om microkrediet voor miljoenen mensen mogelijk te maken. Day for Change werkt samen met organisaties als Oxfam Novib en Cordaid. De AVS steunt de Klasse!Actie.

Werkboek
Naast de prijs voor de `Microkredietonderneming van het Jaar´ is dit jaar ook het aanvullende lesmateriaal nieuw (werkboek). De lesideeën zijn verdeeld in onderwerpen die tijdens de actie aan bod komen: Ontwikkelingslanden, Microkrediet en Ondernemen. De lesideeën sluiten aan bij de kerndoelen Nederlands, Rekenen, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. Scholen kunnen de actie zo groot en zo klein maken en er net zoveel tijd aan besteden als ze zelf willen.

Kijk voor meer informatie, lesideeën, downloadbare werkbladen en directe links op www.dayforchange.nl/content/lesmateriaal. Inschrijven voor de actie, met een groep of de hele school, kan ook via de website van Day for Change of met het inschrijfformulier achterin het werkboek.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.