Uw mening telt – Veiligheid

 Uw mening telt – Veiligheid

De afgelopen weken heeft u via het AVS Scholenportaal kunnen reageren op onderstaande stelling. De resultaten staan erbij vermeld, evenals enkele reacties uit het veld.

Iedere school moet tegenwoordig beveiligd worden door bijvoorbeeld een afgesloten voordeur, cameras en/of detectiepoortjes.

[11%] Helemaal mee eens, het is helaas niet meer van deze tijd
om de voordeur open te laten staan.

[39%] Enigszins eens, maar de beveiligingsmaatregelen moeten
wel in verhouding staan tot het karakter van de school.

[50%] Onzin, dit soort maatregelen dragen niet bij aan de veiligheid
op school. Oplossingen liggen elders.

Bron
Kader Primair 8 – april 2007

Meer informatie
Enkele reacties R. Jansen van de Montessorischool in Amsterdam koos voor stelling 2:

“Ik heb met een school van 300 leerlingen niet altijd overzicht wie welk kind komt halen. Laatst heb ik toch iemand aangesproken die met een onduidelijk verhaal de school inkwam voor een baan. Uit alles bleek dat het om een smoes ging om zijn aanwezigheid te verklaren. Ik heb hem de school uitgestuurd en begeleid tot aan de voordeur. Zonder conciërge ziek is het enige toezicht dat ik nu heb mijn raam en de elektrische deuropener.”

M. Tonnaer van De Horst in Echt koos voor stelling 3:
“Het nemen van beveiligingsmaatregelen wekt de indruk dat we alles in de greep kunnen houden. We zorgen op die manier voor een schijnveiligheid. Het wil niet zeggen dat je roekeloos moet zijn. In Amerika zijn alle scholen beveiligd, wat levert het op?”

R. Koopman van Joannes XXIII Utrecht koos voor stelling 1:
“Het is helaas niet anders, althans in de wijk waarin onze school is gesitueerd. Ook bij ons gaat de schooldeur dicht en is niet van buitenaf open te krijgen. Eerst aanbellen dus. Detectiepoortjes gaan te ver op de basisschool. Maar een goede alarminstallatie is onontbeerlijk. Wij hebben, als gevolg van de aanschaf van een totaal nieuw computerpark, de beveiliging moeten aanpassen voor het niet geringe bedrag van 7000 euro. Dat betekent onder andere detectoren in iedere klas, hal, gang etc. Bekabeling om alle computers vast te zetten et cetera. Het gevolg hiervan is veel glasschade en beschadigde computers/kasten en dergelijke door vandalen die toch meerdere keren geprobeerd hebben om computers te stelen. We hebben ze allemaal nog, maar tegen welke prijs?”

G. Moerkamp van Daltonschool De Meer in Amsterdam koos voor stelling 2:
“Je merkt al sinds jaar en dag dat een scholen in de grote steden niet zo open kunnen zijn als ze zouden willen. Om te voorkomen dat drugsverslaafden, zwervers en andere ongenode gasten insluipen, doen we de Amsterdamse schooldeur dicht als de kinderen binnen zijn. Ouders en/of kinderen die te laat zijn, bellen aan. Zo doen we dat en blijven dat ook zo doen.”

H. Haddering van obs G.A. De Ridder in Beilen koos voor stelling 3: “Wij willen een school zijn waar een kind zich veilig voelt. Gesloten deuren deuren die op slot zijn dragen daar niet aan bij.”
         
advertentieruimte
   
       
   
       
   
         
   
Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.