Uitslagen centrale examens VMBO Maastricht blijven geldig

De uitslagen van de centrale eindexamens van de leerlingen van VMBO Maastricht blijven geldig tot 1 januari 2019. Op die manier krijgen leerlingen de tijd om hun schoolexamens te repareren. Daardoor kunnen zij hopelijk alsnog een diploma halen. Dat schrijft minister Slob op 27 juni in een brief aan de Tweede Kamer.
 
De minister heeft laten onderzoeken of de centrale examens in april en mei goed zijn afgenomen. Volgens het College van Toetsen en Examens (CvtE) is dat netjes gegaan. Dat gaf Slob en de inspectie genoeg vertrouwen om te besluiten dat deze uitslag kan blijven staan. De minister wijkt daarmee af van de examenregels. Dat is volgens hem en de inspectie nodig omdat de situatie uniek is en omdat leerlingen zo min mogelijk de dupe moeten zijn van wanbestuur van de school. 
Voor de leerlingen is het besluit van de minister belangrijk, omdat zij het centrale examen dan niet opnieuw hoeven te maken. De gemiste schoolexamens moeten nog wel worden gemaakt, voordat leerlingen een diploma kunnen krijgen. Dat is geen garantie op succes, maar biedt leerlingen in elk geval de kans hun diploma alsnog te halen.
 
Zomerschool
Er komt een speciale zomerschool voor de honderden gedupeerde leerlingen van het VMBO Maastricht. Dit meldt het College van Bestuur van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) op zijn site. De Zomerschool zorgt voor de individuele plannen van aanpak voor de leerlingen, de organisatie van de nog in te halen schoolexamens en de begeleiding van de leerlingen. De zomerschool, die wordt georganiseerd in het gebouw van VMBO Maastricht, wordt geleid door leiders van andere LVO-scholen, met hulp van docentenuit heel Nederland. Het ontwikkelingsinstituut Cito maakt de toetsen en waarborgt dat die aan de normen voldoen.

Links