Tweede Kamer enthousiast over iPadscholen

De elf Steve Jobsscholen die vanaf augustus van start gaan, kunnen rekenen op grote steun in de Tweede Kamer, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Op deze scholen krijgen alle leerlingen vanaf 4 jaar een iPad. Het virtuele leren staat centraal, leerkrachten hebben een coachende rol.

Op de PVV na zijn zo goed als alle partijen enthousiast over het initiatief. De VVD vindt dat 'het onderwijs niet stil kan staan terwijl de wereld om ons heen aanzienlijk verandert, met name op het gebied van technologie'. SP-woordvoerder Jasper van Dijk denkt dat iPads helpen om onderwijs meer af te stemmen op individuele leerlingen. 50Plus spreekt van 'een uitstekend idee om Nederland internetland nummer één te maken', bericht de Volkskrant.

Studiehuis
Critici zien in de plannen van de Steve Jobsscholen veel overeenkomsten met het omstreden Studiehuis-concept dat middelbare scholen invoerden vanaf eind jaren negentig. Ook toen gingen leerlingen zelfstandig werken achter computers en kregen leraren een rol als coach. “Blijkbaar zijn we nu alweer vergeten op wat voor deceptie dat uitliep”, zegt PVV-Kamerlid en onderwijswoordvoerder Harm Beertema in de Volkskrant. “Leerlingen zaten de hele dag te gamen en leraren mochten hun kennis niet meer overdragen. Met de Steve Jobsscholen trappen we weer in die val, deze keer met iPads en met nog jongere kinderen als slachtoffers.”
Opiniepeiler Maurice de Hond, een van de drijvende krachten achter de Steve Jobsscholen, stelt dat de iPad in de drie jaar dat hij bestaat 'een kleuterrevolutie' heeft ontketend. Door het touchscreen en intuïtieve gebruik groeien jonge kinderen op met het apparaat en de mogelijkheden van digitale media. Hij vindt dat scholen nadrukkelijk moeten inzetten op 21st century skills.

Ouders
O4NT, de organisatie die het initiatief nam voor de Steve Jobsscholen, signaleert ondanks de tegengeluiden dat er een grote behoefte is onder ouders aan deze vorm van onderwijs. Informatieavonden voor ouders kunnen rekenen op veel animo. De politiek heeft nog wel wat werk te verzetten als het gaat om regelruimte, aldus O4NT. Een gesprek met de ministeries heeft er in elk geval toe geleid dat vooralsnog vijftien scholen die bij O4NT zijn aangesloten een experimenteerstatus zullen krijgen.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.