Het wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker om het vormen van samenwerkingsscholen te vergemakkelijken is door de Tweede Kamer gekomen.

Een duidelijke meerderheid stemde voor het wetsvoorstel van Dekker, maar de christelijke fracties stemden tegen. Zij zijn bang voor een aantasting van de positie van het bijzonder onderwijs.
Enkele amendementen rondom (de invloed van) de verplichte identiteitscommissie werden verworpen. Een amendement van SP’er Jasper van Dijk om algemene acceptatieplicht te koppelen aan de formele samenwerkingsschool, haalde het wel. Dit houdt in dat een samenwerkingsschool geen leerlingen mag weigeren, zoals het bijzonder onderwijs nu nog wel kan doen. Ook een gewijzigd amendement van Loes Ypma van de PvdA werd aangenomen: godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs moet mogelijk worden in een samenwerkingsschool, ook als het formeel geen openbare school is. De wijziging hangt samen met het initiatiefwetsvoorstel van onder anderen Ypma voor structurele financiering van g/hvo.

Gerelateerd nieuws

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend

  • Voldoende personeel grote zorg voor schoolleiders